Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári už môžu bonzovať. V očkovaní išlo o osobné údaje
Zdielať na

Lekári už môžu bonzovať. V očkovaní išlo o osobné údaje

Od prvého mája sú v očkovaní opäť zmeny. Týkajú sa rodičov, ktorí svoje deti odmietajú očkovať. Úrad na ochranu osobných údajov vydal záväzné stanovisko, ktorým udelil všetkým pediatrom povolenie evidovať rodičov neočkovaných detí.

"Ak niekto odmietne chrániť svoje dieťa, je potrebné to riešiť. Očkovanie je najbezpečnejší spôsob ako sa vyhnúť mnohým devastačným ochoreniam," tvrdí prof. MUDr Svetozár Dluholucký, CSc. 

Argumentom je koniec

Počet rodičov, ktorí svoje dieťa u lekára odmietajú zaočkovať je vraj z mesiaca na mesiac stále vyšší. Regionálny úrad zdravotníctva ako i pediatri sa dostávali s rodičmi do konfliktu, pretože tí uvedomelí sa oháňali svojim právom osobných údajov, a teda žiadali lekárov, aby ich osobné údaje iným úradom neposúvali, čím sa vlastne vyhli mastnej pokute. Argumentom tohto typu je ale koniec.

"Úrad pre ochranu osobných údajov vydal záväzné stanovisko, na základe ktorého poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú oprávnení poskytovať  osobné údaje úradu verejného zdravotníctva a orgánom verejného zdravotníctva," povedala Libuša Staňová hovorkyňa Úradu pre ochranu osobných údajov.

Pokuta vo výške 331 eur

Len v Bratislave počas tohto roku odmietlo dať zaočkovať svoje dieťa viac ako stovka rodičov. "My si predvoláme rodiča a ak sa ani potom nedohodnú, že dieťa zaočkujú, hrozí im pokuta vo výške 331 eur," tvrdí hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania týmto nariadením nadšená nie je. Sstále vraj existuje pre rodičov možnosť, ako sa očkovaniu vyhnúť. "My stále vidíme neduhy v tom, že to nie je právne dotiahnuté. Osobné údaje sa   poskytujú v prípade priestupku, ale lekár nie je ten, ktorý posúdi či k priestupku došlo," vraví Iva Vranská z Iniciatívy rizík očkovania.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články