Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Mladí chirurgovia húfne opúšťajú Slovensko, zarobia aj 7-krát viac
Zdielať na

Mladí chirurgovia húfne opúšťajú Slovensko, zarobia aj 7-krát viac

Lekárska špička sa jednoznačne zhodla na tom, že môžeme mať vážny problém s lekármi. Najmä z oblasti chirurgie. Mladí absolventi vraj húfne odchádzajú do zahraničia, kde zarobia aj 7-krát viac. Zatiaľ tu dobrých lekárov máme, otázkou ale zostáva, či ich o niekoľko rokov bude mať kto nahradiť.

Stále je to o financiách

Odborníci a zároveň riadiaci pracovníci sa zhodli na tom, že majú spoločný problém – peniaze. Niežeby ich mali dostatok, práve naopak. V súčasných podmienkach robí každé pracovisko ekonomickú stratu.

"Starí harcovníci" sú na svoje platy zvyknutí. No mladá krv očakáva viac. So 600 € platom sa neuspokoja. V zahraničí na nich čaká aj sedemnásobok. Veľký záujem je predovšetkým o skúsených chirurgov. Pre tých je ponúkaný plat v porovnaní s absolventmi podstatne vyšší.

Absolventov tu nič nedrží

Absolventov tu zatiaľ nič nedrží a nemajú problém za prácou vycestovať. A my zatiaľ môžeme byť ako-tak spokojní. Skúsení lekári zostávajú, no plat ich na Slovensku rozhodne nedrží.

Mladí lekári teda odchádzajú. Odborníci síce zostávajú, no zatiaľ sa nedá povedať, kto ich v budúcnosti nahradí. Mali by sme sa teda mať na pozore, aby nás o pár rokov ešte mal kto operovať.

Chirurg_lekár_operácia_lôžko_pacientka_operačná sála

SITA/ilustračné

Súvisiace články