Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Budú sa mať budúci lekári kde učiť? Kolaps fakulty!
Zdielať na

Budú sa mať budúci lekári kde učiť? Kolaps fakulty!

Čo myslíte, koľko plesne sa za 90 rokov vytvorí v miestnosti, kde zateká a väčšinu času sa nevetrá? Presne v takýchto priestoroch zbierajú vedomosti naši budúci lekári! Učebne bratislavskej lekárskej fakulty sú v katastrofálnom stave a hrozí, že sa študenti nebudú mať kde učiť!

V priestoroch, kde sa majú učiť budúci medici, sú na stenách plesne. "90 rokov slúžia tieto priestory, pričom nikdy nebolo urobená žiadna rekonštrukcia," uviedol dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Peter Labaš.

Dezolátny stav

To, čo sme uvideli vo vnútri, vyráža dych. Praskajúce potrubie, zatekajúca voda z vyšších poschodí, ale aj stúpajúca od podlahy. K tomu žiadna možnosť vetrania, vznikne tak ideálny priestor pre tvorbu zapáchajúcich plesní. "Okná sú tak staré, že nedajú sa otvárať a v prípade, že by sme otvorili, tak už nikto nezavrie," skonštatovala prednostka anatomického ústavu Eliška Kubíková.

Len prejsť z jednej miestnosti do druhej nám robilo problém. Študenti si tu však musia odtrpieť niekoľkohodinovú výučbu anatómie. A to si ešte musia dávať pozor, aby im po ceste na hodinu niečo nepadlo na hlavu. "Nikto nevie, kedy sa s tou fasádou niečo stane, kedy sa čo odlomí," poznamenala Kubíková.

Škola si má problém riešiť sama

Predstavitelia fakulty hovoria o kolapse vzdelávania lekárov. Ministerstvo školstva im zas odkazuje, aby si problém vyriešili sami. "Na odstránenie havarijných stavov by si fakulta mala nájsť peniaze na úrovni rektorátu," odkázal hovorca rezortu Michal Kaliňák. Ako však poukázala Kubíková, po každej rekonštrukcii je v priebehu mesiacov stav taký istý.

Riešením dostavanie Rázsoch?

Riešením by bolo aj dokončenie nemocnice Rázsochy, kde majú vzniknúť nové moderné priestory pre výučbu lekárov. Napriek tomu, že sa jej dostavba dostala do programového vyhlásenia vlády pripomína skôr nekonečný príbeh
"Treba túto situáciu nanovo prehodnotiť, prepočítať, zistiť možnosti tak štátu, tak aj možnosti a potreby novej nemocnice," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čičmáriková.

"Podmienky v súčasnej dobe sú také, že ak nenastane radikálna zmena v čo najkratšej dobe, tak prakticky lekárska fakulta kolabuje," zdôraznil na záver dekan Labaš.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články