Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špecialisti vyššie platy nechcú! No oháňajú sa štrajkom
Zdielať na

Špecialisti vyššie platy nechcú! No oháňajú sa štrajkom

Opäť sa dostali na pretras platy sestričiek a lekárov. Tentokrát o nich hovorila Slovenská únia špecialistov. No zdá sa, že ako jediní prišli s naozaj prekvapivou správou.

Nechcú zarábať viac

Slovenská únia špecialistov je jediná, ktorá netúži po vyšších platoch. Na rozdiel od lekárov pod vedením Ladislava Pásztora, ktorí žiadajú minimálnu mzdu vo výške 2,2 násobku platu sestry.

Andrej Janco to považuje za absurdné. Podľa neho by potom zákon musel určiť aj minimálnu výšku príjmu súkromným ambulaciam, a tým pádom by musel určiť aj spôsob, ako tieto peniaze do ambulencií dostať.

Istá podmienka tu je

Únia špecialistov má jedinú podmienku: chce, aby sa zvýšili odvody za poistencov štátu na 5 percent v horizonte 2 rokov. Zároveň varuje, že ak sa zohľadnia len platové požiadavky Lekárskeho odborového združenia a sestier, ostatní zdravotníci pracovníci pôjdu do štrajku.

Podľa Andrea Janca už sestry neveria slovám Márie Lévyovej. Zistili, že ide len o sľuby, ktoré sú ťažko zrealizovateľné. Dokonca určenie ich minimálnych mzdových nárokov považujú mnohé za nesprávne.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy