Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výskum: Facebook je útočiskom pre osamelé a zúfalé ženy
Zdielať na

Výskum: Facebook je útočiskom pre osamelé a zúfalé ženy

Majú na Facebooku stovky priateľov, ale aj tak sa cítia osamelo. Chatujú a virtuálne sa bavia, ale v skutočnosti nie sú v živote šťastné a životy ich nudia. Takýto obraz mladej generácie Facebooku sa naskytol britským vedcom, skúmajúcim spokojnosť britskej spoločnosti. Facebook a iné virtuálne styky s okolím, ľuďom vytvárajú falošné pocity šťastia a spokojnosti.

V skutočnosti sa zúfalstvo mladej generácie nemusí vôbec zdať, mladí radi na okolie pôsobia sebavedomím a bezstarostným dojmom. V hĺbke duše však majú viac pochybností o vlastnej budúcnosti než akékoľvek iné vekové skupiny.

Falošné náhrady šťastia

Mladí ľudia, obzvlášť ženy, vo veku od 16 - 24 rokov (takzvaná generácia Facebooku) sú osamelé, trápi ich strach z vlastnej pracovnej kariéry a 17 percent z nich sa obáva nedostatku financií. Depresívny obraz o spokojnosti ľudí si nechalo urobiť BBC Radio 3.

Štvrtina ľudí v tejto vekovej kategórii nadmerne holduje alkoholu a dokonca polovica nezdravému stravovaniu z fast foodov, ktoré im poskytujú falošný pocit šťastia a uspokojenia. V podstate rovnako falošné sú aj väzby na Facebooku. Každý tretí adept ma problémy s rodinou alebo v intímnych vzťahoch. Rovnaký počet mladých chce hľadať šťastie za hranicami svojej zeme.

Na Facebooku sa nedá nič prežívať

Ale čím to je, keď dnes majú mladí omnoho viac možností a slobody? Na internete môžu byť so svojími známymi v neustálom kontakte a zdieľať s nimi svoje zážitky, spomienky a myšlienky. Na internete sa vytvára idylická predstava, že okolo mňa stále niekto je.

Ide o to, že na internetových sociálnych sieťach nevznikajú skutočné medziľudské väzby. Tie sa tvoria spoločnými zážitkami a ľudským kontaktom. Mnohí facebookoví priatelia sú len umelo pridružené osoby, ku ktorým v skutočnosti nemáme žiadny vzťah, a preto sa v ich "spoločnosti" človek cíti sám.

Sila zážitku byť pri tom

Aj keď sa človek virtuálne obklopí stovkami kamarátov, je stále sám. Chat na internete nikdy nenahradí rozhovor tvárou v tvár. Komentár, pozretie fotografie alebo odkliknutie tlačítka "Páči sa mi to" nemôžete prekonať silu zážitku byť pri tom.

Nielen osamelé ženy, ale aj zvieratká, bábätká či dôchodcovia majú svoje profily na Facebooku. Najstaršou uživateľkou je Lillian Lowe z Anglicka. 103- ročná bývalá hotelierka má 42 priateľov.

ISIFA

Súvisiace články