Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Biznis s plazmou môže ohroziť naše krvné zásoby!
Zdielať na

Biznis s plazmou môže ohroziť naše krvné zásoby!

Dnes už bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik svojím podpisom ešte pred odchodom z kresla povolil súkromnej firme vývoz krvnej plazmy. Podľa národnej transfúznej stanice tak vážne porušil etický kódex bezplatného darcovstva a nielen to. Konkurencia vraj prevalcuje darcovskú základňu, čo ohrozí naše krvné zásoby.

Podľa nového vedenia ministerstva zdravotníctva, súkromná firma vyzýva k darcovstvu krvnej plazmy ľudí prostredníctvom reklamných pútačov v hromadnej doprave a za odber rozdáva 15 eurové gastrolístky.

Doteraz žiadny nepodpísal

"Národná transfúzna stanica písomne a jednoznanče vyjadrila odmietavé stanovisko k vývozu plazmy. Negatívne stanovisko tiež podpísal hlavný odborník pre transfuziológiu, tiež expert na Rade Európy a negatívne stanovisko vyjadrila aj etická komisia," povedala Renáta Dundová, riaditeľka národnej transfúznej stanice.

"Doteraz žiadny z ministrov nepodpísal vývoz plazmy na komerčné účely a je to prekvapujúce, všetci relevantní odborníci napísali negatívne stanovisko a minister ju napriek tomu podpísal," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Plazmu predáva dlhodobo

"Národná transfúzna stanica dlhodobo predáva plazmu súkromnej spoločnosti. Ministerstvo zdravotníctva požiadala ďalšia firma o licenciu, splnila zákonné  povinnosti, a tak zrušila monopol. Monopol v akejkoľvek oblasti považujem za neetický," povedal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Riaditeľka predaj slovenskej plazmy nepopiera, zisk vraj ale nemá. Jedna tretina z celkového odberu krvnej plazmy putuje na liečbu popálenín či krvnej zrážanlivosti priamo do nemocníc a ďaľšie dve tretiny na spracovanie liekov, ktoré sú opätovne privážané na Slovensko.

Darcovstvo má byť bezplatné

"Je tu etický kódex. Darca na Slovensku má dostať rovnaké podmienky za darovanie, a to je bezplatnosť. Spoločnosť im ponúka neštandardnú poukážku 15 eur. Úlohou ministra je zabezpečiť dostatok krvných zásob pre celé Slovensko, a toto bolo porušené," hovorí Renáta Dundová.

"Ministerstvo preveruje všetky možnosti, čo v tejto veci môžeme urobiť, zvažujeme, riešime situácia a určite padne konečný verdikt," ukončuje Zuzana Čižmáriková.

TV JOJ

Súvisiace články