Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mikrospánok zabíja. Nespoliehajte sa ani na kávu...
Zdielať na

Mikrospánok zabíja. Nespoliehajte sa ani na kávu...

Prakticky denne ste informovaní o nevysvetliteľných dopravných nehodách. Nevysvetliteľných, pretože auto prejde bezdôvodne do protismeru či vybočí z jazdného pruhu. Ak k takejto nehode dôjde v noci či nadránom, hovorí sa o mikrospánku. No priznajme si, koľkí z nás prichádzajú napríklad z letnej dovolenky so zalepenými očami? Ako bojovať s mikrospánkom a či sa to vôbec dá, nám povie hosť Ivana Jandu.

Nejde o poruchu spánku, ale...

Mikrospánok nie je porucha spánku, naopak. "Jedná sa o spánok, ktorý prichádza neočakávateľne najčastejšie v nočných situáciách, pri nadmernej únave alebo monotónnej činnosti, môže aj bez predošlých pocitov únavy, alebo následkom dlhodobej únavy. Môže trvať jednu sekundu až tridsať sekúnd," informoval neurológ Martin Kucharík. Ten sa totiž mikrospánkom venuje v jednom zo spánkových laboratórií.

Na kávu sa nespoliehajte

Ako mikrospánok vôbec vzniká, čo nám naň pomôže, čo je to imperatívny spánok, na ktorý by sme si obzvlášť mali dať pozor, ďalej vysvetľuje v štúdiu Novín o 12-tej. Prezradí tiež, že na kávu ani žiadny energetický nápoj by sme sa veľmi spoliehať nemali. Tie totiž dokážu isté veci oddialiť, ale nie celkom vyriešiť. Prečo? Pozrite si VIDEO!

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články