Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
VIDEO: Na Austráliu sa ženie ďalšia pohroma!
Zdielať na

VIDEO: Na Austráliu sa ženie ďalšia pohroma!

Povodňami zničený severovýchod Austrálie dnes zasiahla tropická búrka, ktorá tentoraz nespôsobila väčšie škody. V južnom Pacifiku sa však už formuje iná, oveľa silnejšia búrka, vzbudzujúca obavy...

Cyklón Anthony dorazil k pobrežiu štátu Queensland dnes ráno miestneho času. Sprievodný vietor s rýchlosťou 130 km/h ale rýchlo zoslabol a z cyklónu sa stala tropická tlaková níž, informovala agentúra AP s odvolaním sa na meteorológov.     

Aj tak stačil cyklón v niektorých oblastiach vyvrátiť stromy a postrhávať elektrické vedenia, ale v obývaných oblastiach nenarobil veľké škody.      

Silné dažde, ktoré sa začali vlani v novembri, spôsobili na severovýchode Austrálie rozsiahle záplavy. Vyžiadali si 35 obetí a poškodili alebo zničili 30.000 domov a podnikov. Brisbane, tretie najväčšie mesto krajiny a metropola Queenslandu, bola pod vodou niekoľko dní.     

Federálna vláda odhadla výšku škôd na 5,6 miliardy austrálskych dolárov (vyše štyri miliardy eur), tie však pravdepodobne ešte porastú.      

V južnom Pacifiku medzitým meteorológovia sledujú vývoj ďalšieho cyklónu Yasi, ktorého sprievodný vietor dnes zosilnel na 102 km/h. Očakáva sa, že Queensland zasiahne vo štvrtok. Dovtedy ešte zmohutnie, pretože sa bude presúvať nad zohriatym oceánom.     

"Je to oveľa, oveľa väčší systém (ako cyklón Anthony), preto zrážkami a vetrom zasiahne väčší priestor," povedal meteorológ Gordon Banks pre rozhlasovú stanicu ABC.      

Premiérka Queenslandu Anna Blighová informovala, že úrady a evakuačné centrá sú na príchod búrky pripravené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy