Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Aktualizované! Katastrofa pokračuje. Obete pribúdajú...
Zdielať na
Zahraničie

Aktualizované! Katastrofa pokračuje. Obete pribúdajú...

Experti aj politici varujú, že na zasiahnuté obce sa opäť môžu valiť tony zabijackeho kalu. Nikto nevie, či sa ochranu podarí postaviť skôr, ako červené bahno opäť zaútočí...

AKTUALIZOVANÉ! 11.10.2010 16:46

Počet obetí obrovskej katastrofy sa opäť vyšplhal nahor. Pri maďarskom mestečku Devecser našli mŕtvolu ženy. Ide o ôsmu obeť červeného kalu. 


AKTUALIZOVANÉ! 11.10.2010 16:15

Hrádzu stále nedokončili. Maďarská vláda je presvedčená, že škody za katastrofálne dôsledky úniku musí na svoje plecia vziať spoločnosť MAL. V tom prípade by firma bola ľahšia zhruba o 73 miliónov eur.


AKTUALIZOVANÉ! 11.10.2010 15:36

Nedá sa vylúčiť, že MAL Rt.preťažila odkalovaciu nádrž. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o zločin nelegálneho skladovania odpadu. 


AKTUALIZOVANÉ! 11.10.2010 14:37

Polícia v týchto chvíľach pracuje na uvalení vyšetrovacej väzby na zadržaného riaditeľa. Firma čelí pokute až 73 miliónov eur. 


AKTUALIZOVANÉ! 11.10.2010 14:06

Maďarská polícia zadržala generálneho riaditeľa spoločnosti MAL Rt., ktorá je vlastníkom katastrofickej skládky. Oznámil to v parlamentnom prejave maďarský premiér Viktor Orbán.


Celé dni poriadne nespia záchranári ani obyvatelia. Ulice evakuovaného Kolontáru sú úplne vyľudnené. Križujú ich iba policajti a vojaci, ktorí sú v neustálom strehu. 

Okolo obce stále budujú 400 metrov dlhú, päť metrov vysokú a šesť metrov širokú ochrannú hrádzu. Postavená je už z troch štvrtín, s prácami by mali finišovať vo večerných hodinách.

Či dovtedy stará hrádza vydrží, nie je podľa štátneho tajomníka pre ochranu životného prostredia Zoltána Illésa isté. V noci sa podľa neho trhlina ešte viac zväčšila, môže za to vlhkosť.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy