Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Búrky zanechali v Rakúsku veľké škody
Zdielať na

Búrky zanechali v Rakúsku veľké škody

Zdroj: Luis Argerich/ilustračné

Vietor dosahoval rýchlosť až 100 km/hodinu. Niektoré miesta sa ocitli úplne pod vodou, ojedinele došlo aj k strhnutiu striech.

Stovky stromov neodolali nárazom vetra, ktorý dosahoval rýchlosť až 100 km/hodinu.

V dolnorakúskom okrese Korneuburg si to odnieslo viacero zaparkovaných motorových vozidiel, ktoré vytrhnuté stromy sčasti úplne zničili. Len o niečo menej práce mali hasiči v okresoch St. Pölten, Tulln, či Viedeň-vidiek.

Vo Waldlesbergu v okrese St. Pölten sa pod vodou ocitli desiatky domov, takmer všetky komunikácie boli podmyté. Ojedinelo došlo aj k strhnutiu striech.

Stovky výjazdov zaznamenali aj zložky záchranného systému, osobitne hasiči v spolkovej krajine Horné Rakúsko. Tu prírodný živel zanechal veľké škody. Množstvo pivníc zatopilo, vyvrátené stromy zablokovali niektoré cestné komunikácie, blesk zasiahol obytný objekt v Gutau a spôsobil jeho požiar.

Prudký vietor tu vo viacerých lokalitách postrhával strechy domov, došlo aj k výpadkom v zásobovaní elektrickým prúdom a problémom v doprave.

Už o niekoľko hodín skôr postihlo extrémne počasie spolkovú krajinu Tirolsko s podobnými dôsledkami. Odtiaľ hlásili dve zranené osoby.

Ako vyplýva z dnešnej prognózy rakúskych meteorológov, na budúci týždeň si horúce leto dá "tvorivú prestávku", teploty prevyšujúce hranicu 30 stupňov Celzia patria predbežne minulosti. Aj keď odborníci očakávajú fázy slnečného počasia, dominantnými by mali byť zrážky a búrky. Mierne sa ochladí, avšak len na príjemných 25-28 stupňov Celzia.

Najčítanejšie správy