Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pápež menoval vyšetrovateľov pre prípady zneužívania detí v Írsku
Zdielať na

Pápež menoval vyšetrovateľov pre prípady zneužívania detí v Írsku

Zdroj: TASR

Od decembra odstúpili z funkcie už traja írski biskupi.

Pápež sa zaviazal k vyšetrovaniu vo svojom marcovom liste Írsku, v ktorom sa zaoberal častým zneužívaním detí v katolíckej cirkvi na ostrove a jeho krytím po celé desaťročia. Dnes vyzval írsku katolícku obec, aby vyšetrovanie podporila a považovala ho za šancu na duchovnú a morálnu obnovu.

Vatikán súčasne oznámil, že pápež prijal rezignáciu arcibiskupa írskeho pôvodu Richarda Burka, ktorý viedol diecézu v nigérijskom meste Benin. Duchovný čelil obvineniam z udržiavania vzťahu so ženou, ktorý sa začal, keď mala iba 14 rokov.

Vyšetrovanie v Írsku sa sústredí na prípady zneužívania a pomoc obetiam. Začne sa v štyroch arcidiecézach, medzi ktorými bude aj Dublin, a následne sa rozšíri na ďalšie diecézy, uviedol Vatikán. Neobíde ani semináre a ďalšie cirkevné domy.

Vatikán uviedol, že cieľom vyšetrovania je pomôcť rovnakým dielom predstaviteľom cirkvi i veriacim reagovať na tragické prípady zneužívania a "prispieť k želanej duchovnej a morálnej obnove, o ktorú sa už írska cirkev energicky pokúša."

Pápež sa vo svojom bezprecedentnom liste Írsku ospravedlnil za zneužívanie detí cirkvou a pokarhal predstaviteľov cirkvi za "vážne omyly v úsudku". Vyzval tiež kňazov, ktorí ešte stále skrývajú hriechy zneužívania detí, aby sa k nim priznali.

Od decembra odstúpili z funkcie už traja írski biskupi. Zneužívanie v Írsku budú v mene Vatikánu vyšetrovať biskupi z Westminsteru, Bostonu, Toronta a Ottawy. Do írskych seminárov pôjde arcibiskup New Yorku a do cirkevných inštitútov pre ženy dve mníšky.

Najčítanejšie správy