Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Austrália vypovedala izraelského diplomata za falšovanie pasov
Zdielať na

Austrália vypovedala izraelského diplomata za falšovanie pasov

Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Pasy boli totiž použité pri vražde veliteľa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas...

Vyšetrovanie tajných služieb podľa Smitha ukázalo, že za zneužitie a falšovanie pasov bol "nepochybne" zodpovedný Izrael. "Vysoká kvalita týchto falošných pasov poukazuje na zapojenie štátnej tajnej služby," povedal šéf austrálskej diplomacie.

Vypovedaným diplomatom je zamestnanec izraelského veľvyslanectva v Canberre, ktorý musí Austráliu opustiť v priebehu jedného týždňa. Jeho meno Smith neuviedol.

Austrália zostane blízkym priateľom Izraela, ale zneužitie svojich pasov nemôže tolerovať žiadny štát. "To nie je to, čo očakávame od národa, s ktorým máme také úzke, priateľské a podporné vzťahy," zdôraznil minister.

Telo Mahmúda al-Mabhúha sa našlo 20. januára v jeho izbe v luxusnom dubajskom hoteli. Vrahovia použili podľa polície pri ceste do Dubaja falošné zahraničné pasy. Prípad prerástol do medzinárodných rozmerov po tom, čo páchateľov zaznamenalo niekoľko bezpečnostných kamier hotela a polícia emirátu obvinila z vraždy izraelskú tajnú službu Mosad.

Dubajská polícia identifikovala podľa austrálskeho denníka The Age 27 osôb zapojených do atentátu, 12 z nich cestovalo na falošné britské pasy. Už v marci Británia vypovedala izraelského diplomata na protest proti falšovaniu svojich pasov. Možné použitie falošných pasov svojich krajín skúmali aj vlády Francúzska, Írska a Nemecka.

Štyria z podozrivých cestovali na austrálske pasy vystavené na mená občanov s dvojitým austrálsko-izraelským občianstvom. Austrálska federálna polícia poslala do Izraela vyšetrovací tím.

Najčítanejšie správy