Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vojenskou prehliadkou dnes Moskva oslávila 65. výročie víťazstva nad fašizmom
Zdielať na

Vojenskou prehliadkou dnes Moskva oslávila 65. výročie víťazstva nad fašizmom

Zúčastnilo sa jej vyše 21 hláv štátov a vlád.

Počas pochodu pri múroch Kremľa sa predstavilo 10.500 ruských vojakov a zhruba 1000 príslušníkov ozbrojených síl ďalších 13 krajín. Prvýkrát medzi nimi boli vojaci členských krajín NATO - USA, Veľkej Británie, Francúzska a Poľska. Tieto štáty tvorili počas vojny so Sovietskym zväzom antihitlerovskú koalíciu.

Najokázalejšia vojenská prehliadka v Rusku od roku 1991 zahŕňala 160 tankov a vozidiel ďalšej bojovej techniky, ako aj prelety 127 lietadiel a vrtuľníkov.

Z tribúny sledovalo pochod najvyššie ruské vedenie na čele s prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Medzi hosťami bola nemecká kancelárka Angela Merkelová, čínsky prezident Chu Ťin-tchao, či úradujúci poľský prezident Bronislaw Komorowski. Slovensko zastupoval hlava štátu Ivan Gašparovič.

Podujatie poznačila neúčasť viacerých najvyšších predstaviteľov západných krajín. Už skôr bolo jasné, že nepríde americký prezident Barack Obama, v sobotu odriekli svoju plánovanú účasť pre krízu v eurozóne francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a taliansky premiér Silvio Berlusconi. Pre povolebnú situáciu vo Veľkej Británii neprišiel ani premiér Gordon Brown.

Na moskovských oslavách boli prítomné asi tri tisíc vojnových veteránov, vrátane zhruba 200 účastníkov bojov zo zahraničia. Na úvod slávnostného ceremoniálu priniesla na Červené námestie čestná jednotka štátnu zástavu Ruskej federácie a oficiálnu víťaznú zástavu z roku 1945.

REUTERS

Prezident Medvedev v príhovore pripomenul, že v roku 1945 išlo vo Veľkej vlasteneckej vojne o spoločné víťazstvo. "Všetky národy bývalého Sovietskeho zväzu zaň bojovali, približovali ho naši spojenci. Dnes vojaci Ruska, Spoločenstva nezávislých štátov a protihitlerovskej koalície budú spoločne triumfálne pochodovať. Jeden zástup je dôkazom našej spoločnej pripravenosti obhajovať mier, nedopustiť revidovanie výsledky vojny a nové tragédie," povedal.

Ruskí líder tiež zdôraznil, že obeť a úsilie, tých, ktorí vydobyli víťazstvo nebudú zabudnuté. "Nikdy nezabudneme na vojakov, bojujúcich na frontoch, ženy, ktoré nahradili mužov v továrňach, deti, ktoré prešli na svoj vek nepredstaviteľnou skúškou. Všetci sú to hrdinovia vojny," dodal.

Na pochode sa zúčastnili vojaci celkovo desiatich postsovietskych krajín. Pozornosť vzbudzoval turkménsky veliteľ, ktorý si vyžiadal, aby šiel na čele jednotky na koni. V minulosti takto svojich vojakov viedol len maršal Červenej armády Georgij Žukov, a to počas prvej slávnosti v roku 1945.

Hoci pozvanie vojakov z členských štátov NATO na pochode je vo všeobecnosti vnímané ako gesto priateľstva, u časti Rusov vzbudilo aj nevôľu. Komunistická strana ich účasť tvrdo kritizovala. V rámci prehliadky vojenskej techniky sa ako novinky predstavili protivzdušné systémy S-400 a Pancir-S1, balistické rakety Topoľ-M či obrnené vozidlá Dozor.

Po ukončení podujatia na Červenom námestí položili lídri štátov vence a kvety k Mohyle neznámeho vojaka. Druhá svetová vojna si vyžiadala v Sovietskom zväze vyše 25 miliónov obetí a prakticky zasiahla každú rodinu. Náklady na oslavy, ktoré údajne dosiahli až 1,2 miliardy rubľov, preto mnohými nie sú považované za prehnané.

"Z mojej rodiny mi padol dedo v roku 1942, preto je tento deň pre mňa svätým a peniaze, myslím si, sú použité správne," povedal 44-ročný Moskovčan Boris. Podujatie za slnečného počasia sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, na poriadok dnes v Moskve dohliada vyše 20.000 policajtov.

Vojenské prehliadky sa konali celkovo v 37 mestách Ruskej federácie, prvýkrát v histórii sa všade začali v rovnaký čas - o 10.00 h moskovského času (8.00 h SELČ).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy