Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Moskva čaká na veľkolepé oslavy Dňa víťazstva
Zdielať na
Zahraničie

Moskva čaká na veľkolepé oslavy Dňa víťazstva

Zdroj: TASR

Zúčastní sa na nich 20 zahraničných lídrov vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča

Deň víťazstva v tzv. Veľkej vlasteneckej vojne a porážka fašistického Nemecka sú zvýraznené okrúhlym 65. výročím.

Na okázalej vojenskej prehliadke na Červenom námestí sa predstaví vyše 10.500 ruských vojakov. Spolu s nimi budú prvýkrát v histórii pochodovať aj príslušníci ozbrojených síl USA, Británie, Francúzska a Poľska.

Z tribúny ich bude sledovať najvyššie ruské vedenie, ako aj vyše 20 zahraničných lídrov vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Pozvanie prijala i nemecká kancelárka Angela Merkelová; francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a taliansky premiér Silvio Berlusconi kvôli aktuálnej kríze v eurozóne svoju účasť dnes odriekli.

Obyvatelia Moskvy vnímajú spoločný pochod ruských vojakov s vojakmi členských štátov NATO zväčša pozitívne, rovnako ako aj spoločné oslavy. "Samozrejme, ja súhlasím, aby prišli aj Nemci, pretože fašizmus,  to nie sú Nemci, to nie je Nemecko, to je politika. Naše vedenie a prezident urobili veľmi dobre, že ich pozvali," uviedol 69-ročný Moskovčan Anatolij.

Druhá svetová vojna si vyžiadala v Sovietskom zväze 26 miliónov obetí a prakticky zasiahla každú rodinu, oslavy sú preto vnímané aj ako pocta padlým. Náklady na oslavy, ktoré údajne dosiahli až 1,2 miliardy rubľov, preto mnohými nie sú považované za prehnané.  

"U mňa, napríklad, padol dedo v roku 1942, preto je tento deň pre mňa svätým a peniaze, myslím si, sú použité správne," povedal 44-ročný Boris. Ulice Moskvy sú vyzdobené emblémami 65. výročia, ľudia nosia slávnostné oranžovočierne stužky, mnohí mladí majú dokonca na hlave vojenské čapice Červenej armády.

Len veteránov bojov s metálmi už tak veľmi v uliciach nevidno - čas ich počty každým rokom zmenšuje. Na moskovskom Červenom námestí však budú mať opäť svoje čestné miesto.

Oslavy pritiahli aj mimoriadnu pozornosť médií z celého sveta. Na podujatie sa akreditovalo viac ako 2340 novinárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy