Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Turistika v Grécku je zatiaľ pokojná
Zdielať na
Zahraničie

Turistika v Grécku je zatiaľ pokojná

Zdroj: jaroslavd/ilustračné

Cestovky si všimli iba pár stornovaní zájazdov

Podľa referentky cestovnej kancelárie Hechter Zuzany Juríkovej, "zaznamenali mierny pokles, no Grécko sa predáva". Priznala však, že ľudia aj rušia zájazdy, no nie je to hromadné stornovanie. "Celé je to len nafúknuté," myslí si. Ceny pritom zostali na približne rovnakej úrovni ako vlani.

Viera Ložeková-Iliopoulou z cestovnej kancelárie Aeolus zase tvrdí, že im zájazd nestornoval jediný klient. "Sú to nafúknuté informácie, je to politický problém," vyhlásila. Ako tvrdí, sú neustále v kontakte so svojimi pracovníkmi aj s turistami z Nemecka, Anglicka a Holandska, ktorí už krajinu navštevujú od apríla, a Gréci sedia v kaviarňach a tavernách a sledujú situáciu v televízii.

"Určite to nie je vojna," ubezpečila Ložeková. Ako tvrdí, situácia je "v pohode", dokonca vláda vydá nariadenie, ktoré zabezpečí zásobovanie turistických destinácií. Celá napätá situácia sa týka len centra Atén a úradov, na zvyšku pevniny a ostrovoch je pokoj. Ako vyhlásila Ložeková, ceny zájazdov boli podstatne nižšie oproti vlaňajšku už v januári a terajšie last minute zájazdy dosahujú len polovičnú výšku oproti začiatku sezóny. Ako dodala, grécky turizmus musí prežiť a obchodníci si to uvedomujú, preto vychádzajú turistom v ústrety.

"Veľmi intenzívne sledujeme situáciu v tejto krajine ako aj udalosti posledných dní v Aténach. Sme v pravidelnom kontakte s našimi gréckymi partnermi, ktorí nás informujú a ubezpečujú, že všetky turistické destinácie na gréckych ostrovoch sú pokojné. Vývoj udalostí budeme aj naďalej priebežne monitorovať a v prípade výskytu akejkoľvek situácie, ktorá by mohla mať vplyv na zájazdy a pobyty z našej ponuky budeme ihneď riešiť, pričom sa riadime vždy rozhodnutiami štátnych a iných príslušných orgánov, ktoré sú pre nás smerodajné," vyhlásila marketingová riaditeľka cestovnej kancelárie SATUR Mária Gallová.

"Turistická sezóna v letoviskách na našich ostrovoch sa začala v polovici apríla. Škandinávci, Nemci, Briti aj Holanďania už spokojne dovolenkujú. Slovenskí dovolenkári sú veľmi milí a príjemní hostia a aj tento rok ich očakávame s otvorenou náručou,“ podotkol riaditeľ cestovnej kancelárie Startravel z Heraklionu Dimitris Divolis.

Generálna riaditeľka SATUR-u Eleonóra Fedorová zase vyhlásila, že ceny zájazdov na tohtoročnú sezónu sú približne o desatinu nižšie ako v predchádzajúcom roku, aj ceny základných tovarov a služieb sú na mieste približne rovnaké ako vlani.

Zdielať na

Najčítanejšie správy