Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Žaloba môže zablokovať odoslanie pomoci Grécku
Zdielať na
Zahraničie

Žaloba môže zablokovať odoslanie pomoci Grécku

Nemecký ekonóm, ktorý žalobu podal, sa odvoláva na dodatok Lisabonskej zmluvy, podľa ktorého žiadny štát nemôže ručiť za iný členský štát

Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie českého denníka Mladá fronta Dnes (MF DNES).

Ak Ústavný súd žalobu prijme a začne sa ňou zaoberať, nastane úplne nová situácia, pretože to bude prvýkrát, keď bude pred súdom stáť mena.

Starbatty a jeho kolegovia sa pri príprave žaloby odvolávajú na Lisabonskú zmluvu, článok 125 a dodatok No Bail Out (žiadne vykúpenie dlhu). Podľa tohto dodatku, žiadny štát nemôže ručiť za iný členský štát. A práve tento dodatok vraj dohoda o pomoci Grécku obchádza.

Ako súd zareaguje na jeho žalobu, nevie zatiaľ nikto odhadnúť. Môže napríklad dôjsť k zastaveniu odoslania nemeckého podielu na záchrannom finančnom balíku pre Grécku, kým súd bude rozhodovať o tom, či je legálna.

Niektorí právni experti sa však domnievajú, že vzhľadov na naliehavosť celého prípadu môže tiež povoliť, aby sa peniaze poslali hneď, ako to schváli parlament a medzitým sa bude žalobou zaoberať.

História tiež ukázala, že Ústavný súd v nemeckom Karlsruhe dokáže v naliehavých prípadoch rozhodovať veľmi rýchlo.

Profesor Starbatty z univerzity v Tübingene tvrdí, že jeho žaloba má podporu nielen občanov, ale aj politických strán. To by mohlo vážne skomplikovať život kancelárke Angele Merkelovej.

"Názorové rozdiely (na finančnú pomoc) panujú aj vo vládnej strane CDU/CSU," vyhlásil a pripomenul, že v ostatných týždňoch podpora jeho žaloby zo strany verejnosti výrazne zosilnela.

Podľa Starbattyho najlepším riešením gréckych problémov by bolo, keby krajina dobrovoľne vystúpila z eurozóny. "Keby mali vlastnú menu a mohli by ju devalvovať, získali by späť svoju konkurencieschopnosť. Ak by existovala grécka drachma, jej hodnota by sa musela prepadnúť o 40 %. Potom by stúpol vývoz a klesol dovoz, ale predovšetkým by tým stúpla atraktivita Grécka ako prímorského štátu. Ľudia by už nechodili na dovolenku do Turecka, ale do Grécka a utrácali by tam svoje eurá a Grécko by na tom zarobilo," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy