Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poskytnutie pomoci Grécku nie je ešte isté
Zdielať na

Poskytnutie pomoci Grécku nie je ešte isté

Zdroj: TASR/Petros Giannakouris/ilustračné

Nemecký minister financií zdržanlivý v otázke schválenia finančnej pomoci.

Možné je aj odmietnutie žiadosti Atén. Minister to uviedol v rozhovore dnešnú vydaniu denníka Bild am Sonntag. "Fakt, že ani EÚ ani spolková vláda doteraz neprijali rozhodnutie, znamená, že to môže byť napokon buď pozitívne alebo negatívne. Závisí len od toho, či sa Grécko rozhodne v nasledujúcich rokoch realizovať navrhovaný prísny úsporný režim". Schäuble dodal, že toto stanovisko tlmočil aj gréckemu ministrovi financií.

Nemecký minister odmietol obavy, že peniaze nemeckých daňových poplatníkov sú pri záchrane Grécka nejakým spôsobom ohrozené. "My ich nedávame do lotérie," Ide o záruky na 8,4 miliardy eur. Poskytneme ich len v prípade, keď sa Grécko zaviaže, že v budúcnosti bude realizovať prísne ozdravné opatrenia, ktoré sa teraz posudzujú v MMF, Európskej komisii a v Európskej centrálnej banke", uviedol Schäuble.

Grécko prijalo náročný úsporný program na tento rok a pripravuje ďalšie tvrdé úsporné opatrenia, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcich rokoch. Od nich sa nedá upustiť a sú  najzákladnejšou podmienkou pre to, aby Atény dostali pomoc od EÚ a od Nemecka. Minister dodal, že "iba vtedy si môžeme byť istí, že krajina úvery aj vráti".

Rýchle schválenie pôžičky Schäuble vylúčil. V pondelok (26. 4.) sa má stretnúť s predsedami poslaneckých frakcií nemeckého parlamentu. Na stretnutí prednesie žiadosť, aby sa zákon o pomoci Grécku schválil v skrátenom legislatívnom konaní. "Spolkový snem musí rozhodnúť, či dáme záruky na úver alebo nie", uviedol minister.

Najčítanejšie správy