Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozostatky posledných 21 obetí sú už vo Varšave
Zdielať na
Zahraničie

Pozostatky posledných 21 obetí sú už vo Varšave

Zdroj: TASR/ilustračné

Boli medzi nimi vrchní velitelia zložiek ozbrojených síl, poslanci, senátori a posádka

Stroj typu Boeing C-17, ktorý už v predchádzajúcich dňoch na rovnaký účel poskytla Severoatlantická aliancia, pristál v podvečerných hodinách v poľskom hlavnom meste.

Medzi obeťami, s ktorými sa rozlúčili v Moskve a privítali ich vo Varšave s vojenskými poctami, sú viacerí vrchní velitelia jednotlivých zložiek ozbrojených síl Poľskej republiky, poslanci a senátori, ako aj členovia posádky havarovaného stroja vrátane jeho kapitána Arkadiusza Protasiuka.

S identifikáciou týchto telesných pozostatkov mali ruskí odborníci, ako aj ich poľskí kolegovia nemalé problémy. Termín ukončenia tohto procesu boli preto opakovane nútení odložiť. Po skončení pietneho aktu na vojenskom letisku vo Varšave zamieri smútočná kolóna vozidiel ulicami poľskej metropoly na cintorín Cmentarz Pólnocny.

K tragédii pri západoruskom Smolensku došlo krátko pred pristátím stroja typu TU-154M. Na jeho palube bolo 96 osôb vrátane prezidenta Lecha Kaczynského s manželkou Mariou, ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu a prakticky celej poľskej generality. Príčiny havárie vyšetrujú orgány prokuratúry oboch krajín, ako aj bilaterálna medzivládna vyšetrovacia komisia.

Pasažieri poľského špeciálu mierili do Katyne, dejiska masakry poľských dôstojníkov sovietskou tajnou službou v roku 1940, kde sa konalo spomienkové podujatie pri príležitosti 70. výročia tohto zločinu.      l

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy