Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidentský špeciál možno padol skôr
Zdielať na
Zahraničie

Prezidentský špeciál možno padol skôr

Zdroj: TASR/TVP via APTN

Oficiálne platí, že sa lietadlo zrútilo o 8.56 hod., nie je však vylúčené, že k tomu došlo o niekoľko minút skôr

Ako dnes informuje denník Gazeta Prawna s odvolaním sa na nemenovaných členov medzivládnej vyšetrovacej komisie, spomínaný časový údaj označuje moment, keď sa nad letiskom v západoruskom meste rozozvučala siréna alarmujúca záchranárov.

Vrchná vojenská prokuratúra vo Varšave nevylúčila, že to môže byť pravda. Súčasne však upozorňuje, že presný čas nešťastia stanovia na základe preskúmania všetkých faktov špecialisti. Na ich poznatky si bude treba počkať až do vyhotovenia správy o výsledkoch vyšetrovania.

Denník si nechal vo firme FDS OPS pripraviť aj simuláciu letu, z ktorej vyplýva, že TU-154M s 96 osobami na palube, vrátane prezidentského páru, by bol mal absolvovať let medzi Varšavou a Smolenskom za 62 minút a pristávať okolo 8.25 hod.

Skoršiemu času katastrofy nasvedčujú aj iné informácie, napríklad údaj vyšetrovacej komisie, podľa ktorého došlo v oblasti k narušeniu energetickej siete o 8.39 hod.

V pôvodnej správe ruského ministra pre mimoriadne situácie Sergeja Šojgua, ktorá bola určená premiérovi Vladimirovi Putinovi, sa podľa informácií poľskej rozhlasovej stanice Radio RMF FM hovorí o tom, že prezidentský špeciál zmizol z ruských radarov o 10.50 h moskovského času.

Aj spravodajca televíznej stanice Polsat Viktor Bater tvrdí, že prvú telefonickú informáciu o katastrofe dostal o 8.49 hod.

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="376">

Posádka novinárskeho lietadla varovala kolegov z prezidentského špeciálu 

Posádka novinárskeho lietadla varovala kolegov z prezidentského špeciálu Posádka poľského lietadla typu JAK-40, na palube ktorého cestovali 10. apríla v skorých ranných hodinách z Varšavy do Smolenska novinári akreditovaní na pietnu spomienku v katynskom lese, varovala pred zhoršujúcimi sa podmienkami v mieste plánovaného pristátia svojich kolegov z prezidentského špeciálu, ktorý  štartoval z poľskej metropoly o dve hodiny neskôr. Informáciu priniesol poľský denník Rzeczpospolita.

Piloti stroja patriaceho do rovnakého útvaru vzdušných síl ako havarovaný stroj TU-154M, v troskách ktorého zahynul prezident Lech Kaczynski s manželkou a ďalších 94 osôb na palube, boli podľa informátorov periodika v rádiovom spojení s kolegami aj v čase, keď už JAK-40 pristál v tomto v západoruskom meste a prezidentský špeciál sa nachádzal ešte vo vzduchu.

Posádka informovala o tom, že sa počasie v Smolensku zhoršuje z minúty na minútu a varovala pred hustnúcou hmlou. Podobná konverzácia vraj nie je v spomínanom poľskom útvare ničím mimoriadnym, piloti si vzájomne pomáhajú dôležitými informáciami, tvrdí nemenovaný zdroj. Podľa neho došlo k prerušeniu kontaktov medzi posádkami oboch lietadiel o 8.46 hod.

Piloti novinárskeho stroja síce samotnú haváriu kolegov nevideli, ale počuli a medzi prvými boli na mieste tragédie. Keď však videli, že tam už nikomu nepomôžu, rýchlo dejisko opustili, neboli v stave zostať tam. Aj tak predstavujú pre vyšetrovateľov významných svedkov.

Vyšetrovatelia už zabezpečili aj všetky záznamy, registrované na palube stroja typu JAK-40, píše Rzeczpospolita.

Zdielať na

Najčítanejšie správy