Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poľsko pochovalo prezidentský pár
Zdielať na

Poľsko pochovalo prezidentský pár

AKTUALIZOVANÉ! Smútočný obrad sa začal omšou v Bazilike Panny Márie.

Štátny pohreb sa konal za účasti vysokých poľských činiteľov a zahraničných predstaviteľov. Slovensko zastupovali prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. Medzi hosťami boli ďalej prezidenti Ruska, Nemecka, ČR, Maďarska, Rumunska či Gruzínska.

Lech Kaczynski a jeho manželka Maria sa minulý týždeň spolu s ďalšími 94 ľuďmi stali obeťami leteckého nešťastia pri ruskom Smolensku. Všetci vtedy smerovali do neďalekej Katyne, aby si pripomenuli 70. výročie masakry 22.000 poľských dôstojníkov sovietskou tajnou službou.

Zádušná omša za zosnulý pár sa konala v bazilike Panny Márie na hlavnom námestí, viedol ju krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz.

Zhruba 90.000 ľudí, vrátane zahraničných návštevníkov, sledovalo bohoslužbu na hlavnom námestí na veľkoplošných obrazovkách. Mnohí mávali poľskými vlajkami a zástavami so symbolom hnutia Solidarita, ku ktorému sa Kaczynski počas komunizmu pripojil.

Z Mariánskeho kostola sa smútočný sprievod vydal na vrch Wawel, kde leží kráľovský hrad a katedrála sv. Stanislava a sv. Václava. Rakvy so zosnulými uložili do alabastrového sarkofágu pri hrobke generála Józefa Pilsudského, ktorý pre Poľsko v roku 1918 vybojoval nezávislosť po storočie trvajúcej rozdrobenosti.

Niektorí Poliaci však vyjadrovali nesúhlas s pochovaním Kaczynského na tak uctievanom mieste a proti rozhodnutiu organizovali protestné zhromaždenia a petície.

Svoju účasť na pohrebe pre kolaps leteckej dopravy museli zrušiť početné delegácie a lídri mnohých štátov a vlád, napríklad americký prezident Barack Obama, nemecká kancelárka Angela Merkelová či francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Uzavretie letísk a vzdušného priestoru nad veľkou časťou Európy spôsobilo mračno vulkanického popola z islandskej sopky.

Najčítanejšie správy