Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Američania sú pri kúpe domu opatrnejší
Zdielať na
Zahraničie

Američania sú pri kúpe domu opatrnejší

Zdroj: Diego Cupolo/ilustračné

Obyvateľov USA začínajú čoraz viac zaujímať peniaze uložené v banke

"Napriek prepadu trhu s nehnuteľnosťami si Američania naďalej cenia vlastníctvo domu a o svojich domoch uvažujú v oveľa hlbších súvislostiach než o čistej finančnej investícii," uviedol v tlačovej správe k prieskumu prezident a výkonný riaditeľ firmy Fannie Mae Mike Williams.

Až 80 % respondentov považuje vlastníctvo nehnuteľností za dôležité pre ekonomiku krajiny. Presne 70 % považuje kúpu domu ešte stále za najbezpečnejšiu formu investície, ale až 74 % považuje za bezpečné aj prostriedky uložené na bankových účtoch. V kontraste s tým akciám dôveruje len 17 % Američanov. V roku 2003, pred hypotekárnou krízou, považovalo však kúpu domu za najlepšiu investíciu až 83 % Američanov.

Prieskum takisto odhalil, že záujemcovia o kúpu domu sú dnes opatrnejší. Takmer štvrtina opýtaných nájomníkov sa domnieva, že vlastné bývanie si zabezpečia neskôr než pôvodne plánovali. Najčastejšími dôvodmi pre odklad kúpy je pritom obava, že by nedostali hypotéku (54 %) a takisto riziko, že by ju nedokázali splácať (47 %). Na problémy s dostupnosťou hypoték v prieskume upozornili nielen potenciálni kupujúci, ale aj aktuálni vlastníci domov. Až 68 % Američanov si všimlo, že získať hypotéku je dnes pre nich ťažšie než to bolo pre generáciu ich rodičov. Rovnaký názor malo v podobnom prieskume v roku 2003 iba 49 % opýtaných.

Približne 90 % vlastníkov je spokojných s charakterom hypotéky, ktorú splácajú. Miera spokojnosti je však ďaleko vyššia u tých, ktorí majú 30-ročnú splatnosť s fixným úrokom než u dlžníkov s premenlivou úrokovou sadzbou. Pokiaľ pri fixných úrokoch je spokojných až 93 %, pri premenlivých je to iba 68 %. Až polovica hypotekárnych dlžníkov sa v prieskume priznala, že kvôli splácaniu hypotéky sa musia obmedzovať. Približne 24 % dlžníkov dokonca uviedlo, že kvôli hypotekárnym splátkam musia obetovať veľmi veľa.

Američania v prieskume vyjadrili aj vysokú mieru dôvery v aktuálny trh s nehnuteľnosťami. Dve tretiny si myslia, že momentálne je dobrý čas na nákup nehnuteľností. Takmer tri štvrtiny sa domnievajú, že ceny sa už buď iba udržia na súčasnej úrovni alebo dokonca budú stúpať.

Prieskum bol realizovaný na vzorke 3451 dospelých Američanov od 12. decembra 2009 do 12. januára 2010. Z toho 887 vlastnilo dom, 1110 splácalo hypotéku a 908 žilo v podnájme. Štandardná odchýlka v kompletnej vzorke predstavuje 1,77 %.

Zdielať na

Najčítanejšie správy