Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Newyorská pesničkárka Suzanne Vega sa rada vracia do našich končín
Zdielať na

Newyorská pesničkárka Suzanne Vega sa rada vracia do našich končín

Na koncert prišlo vyše tritisíc ľudí!

Predalo sa vyše dva a pol tisíc lístkov, avšak aj za bránami Študenstkého námestia, kde mala vystúpiť svetoznáma speváčka z New Yorku, sa zhromaždilo viac než 500 ďalších ľudí. Správa o jej vystúpení 26. júla v českom mestečku, kde v tej dobe prebiehala aj Letná filmová škola, obletela celé Čechy aj susedné krajiny. Na pódiu ju sprevádzali gitarista Gerry Leonard, známy svojou rozsiahlou spoluprácou s Davidom Bowiem a basgitarista Mike Visceglia, spoluhráč Phila Collinsa či Brucea Springsteana.

Tomáš Farkaš


Držiteľka Grammy za svoj v poradí tretí album Days of Open Hand (1990) a najnovší Beauty and Crime (2007) sa podľa vlastných slov veľmi rada vracia do našich končín - konkrétne do Čiech. Toto nebolo jedno z jej tunajších prvých vystúpení, ale na českom pódiu stála už deviatykrát! Najradšej má pritom vystupovanie v Prahe. Pre jeden český časopis si s melanchóliou zaspomínala na svoje vôbec prvé vystúpenie u našich susedov: "Bolo to v roku 1993 a vo vzduchu viselo zvláštne vzrušenie. Videla som dvetisíc ľudí a počula, že bolo predaných o dvetisíc lístkov viac. Bláznivá atmosféra, veľká párty." Na Slovensku vystúpila speváčka naposledy v roku 2003 v bratislavskom Parku kultúry a oddychu.

Tomáš Farkaš


Suzanne Vega sa do povedomia medzinárodnej hudobnej scény dostala dvoma piesňami z druhého albumu Solitude Standing z roku 1987 - Luka a Tom´s Diner, ktoré sa dostali do prvej desiatky najhranejších piesní. "Ta-ta-taara, ta-ta-taara" si doteraz pospevujú milióny ľudí, Tom´s Diner sa stal populárnym aj cez jeho remixy a neskoršie cover verzie (inšpirované najznámejším remixom formácie DNA). Suzanne Vega dokonca tie najlepšie z nich zozbierala a vydala v samostatnom albume Tom´s Album.

Tomáš Farkaš


Svoje životné skúsenosti potom pretavovala do ďalších albumov - napríklad narodenie dcérky Ruby zachytila v albume Nine Objects of Desire z roku 1996 (dve piesne z tohto albumu boli použité aj ako súčasť traileru a soundtracku filmov) a rozvod so svojím prvým manželom zase v Songs in Red and Grey z roku 2001.

Zatiaľ najnovší album Beauty and Crime vyšiel v roku 2007, nahrala ho so spoločnosťou Blue Note Records. Na koncerte zaznela aj najnovšia pieseň The Man Who Played God inšpirovaná životom známeho maliara a kubistu Pabla Picassa.

Najčítanejšie správy