Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Obamu po 100 dňoch podporujú dve tretiny Američanov
Zdielať na

Obamu po 100 dňoch podporujú dve tretiny Američanov

Zdroj: Jared Eberle/ilustračné

Barack Obama je prvým webovým prezidentom v dejinách

Aj webová stránka Bieleho domu je od jeho nástupu veľmi využívaným prostriedkom politickej komunikácie s občanmi.

Obama spôsobil svojimi novými metódami rozruch v klasickej mediálnej hierarchii. Na veľké sklamanie starých "jeleňov" ako sú vysielače NBC alebo CNN, ako aj denníkov ako Washington Post či Los Angeles Times venuje Obama oveľa väčšiu pozornosť časopisom (ako Ebony), zahraničným televíziám (al-Arabíja) a novým webovým médiám, než jeho predchodca.

Aj v popularite láme rekordy

Novým spôsobom vládnutia si Obama vyslúžil značnú podporu Američanov. Po 100 dňoch v úrade ho podporujú viac ako dve tretiny obyvateľstva. Vyplýva to z celonárodného prieskumu americkej televízie CBS a denníka New York Times.

Doterajšie kroky nového šéf Bieleho domu kladne hodnotia predovšetkým stúpenci demokratov a nezávislí voliči, zatiaľ čo republikáni zostávajú voči Obamovi kritickí.

Súhlas s politikou prvého afroamerického prezidenta USA vyslovilo až 68 percent účastníkov prieskumu. Obama tak v popularite po 100 dňoch vo funkcií prekonal svojich dvoch predchodcov - republikána Georgea W. Busha (56 percent) aj demokrata Billa Clintona (49 percent).

Vyššiu popularitu mali 100 dní po nástupe do úradu len dvaja americkí prezidenti za ostatné polstoročie - John F. Kennedy (83 percent) a Dwight Eisenhower (72 percent).

Obamove rozhodnutia vníma pozitívne len menej ako tretina priaznivcov Republikánskej strany. Prieskum sa uskutočnil 22.-26. apríla na vzorke 973 dospelých respondentov.

Barack Obama je prezidentom od 20. januára 2009. Sto dní od nástupu do funkcie si pripomenie v stredu. V poradí 100. celým dňom, ktorý strávi v úrade, bude 30. apríl.

Najčítanejšie správy