Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medvedev je znepokojený, cíti nedostatok porozumenia
Zdielať na
Zahraničie

Medvedev je znepokojený, cíti nedostatok porozumenia

Ruského prezidenta Dmitrij Medvedeva znepokojujú bezpečnostné vzťahy Moskvy a Západu. Prekáža mu najmä oslabovanie vzájomného porozumenia. <b>VIDEO: Medvedev navštívil Nemecko</b>

Ruského prezidenta Dmitrij Medvedeva znepokojujú bezpečnostné vzťahy Moskvy a Západu. Prekáža mu najmä oslabovanie vzájomného porozumenia.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok počas návštevy Nemecka povedal, že ho znepokojuje nedostatok vzájomného porozumenia vo vzťahoch medzi Moskvou a Západom v otázke bezpečnostnej problematiky.

"Tendencie smerom k oslabeniu vzájomného porozumenia nás znepokojujú...predovšetkým pokiaľ ide o otázky globálnej a európskej bezpečnosti vrátane problematiky amerického plánu na umiestnenie protiraketového štítu v Európe, Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE) a rozširovania NATO," povedal nový ruský prezident.

Dmitrij Medvedev počas návštevy Berlína odmietol akékoľvek vonkajšie zasahovanie v súvislosti z väznením Michaila Chodorkovského, bývalého ropného magnáta, ktorý bol kritikom Kremľa. "Problematika, ktorá súvisí s výkonom trestu, by sa nemala stať predmetom medzištátnych vyjednávaní," povedal Medvedev po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Chodorkovský je vo väzení na Sibíri od mája 2005 po tom, ako ho ruský súd odsúdil za daňové úniky. Uväznenie Chodorkovského a následné zoštátnenie jeho firmy Jukos západných politikov, podnikateľov a organizácie na ochranu ľudských práv znepokojilo a vyvolalo obavy, či v Rusku funguje právny štát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy