Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Albánskom zatriasli mohutné explózie
Zdielať na
Zahraničie

Albánskom zatriasli mohutné explózie

Približne 160 ľudí, vrátane niekoľkých amerických občanov, sa dnes zranilo či zomrelo po sérii mohutných výbuchov pri albánskom vojenskom skladisku na predmestí hlavného mesta Tirana. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Približne 160 ľudí, vrátane niekoľkých amerických občanov, sa dnes zranilo či zomrelo po sérii mohutných výbuchov pri albánskom vojenskom skladisku na predmestí hlavného mesta Tirana.

Explózie pravdepodobne nastali po tom, čo tri pyrotechnické tímy sa snažili zneškodniť výbušniny ešte z čias stalinskej éry. Tiranu ovládol chaos, začína sa tu už hovoriť o desiatkach obetí. Záchranárske tímy zatiaľ po príchode na miesto činu našli štyroch mŕtvych.

Prvý výbuch blízko obce Gerdec otriasol oblasťou na poludnie, skladisko vybuchovalo ešte dve hodiny po explózii, preto sa na miesto nemohli dostať záchranári.

Zranení z okolia boli prevážaní do nemocníc v Tirane i v prístavnom meste Durres. Mnohí z nich utrpeli popáleniny, zlomeniny, alebo boli zasiahnutí úlomkami skla či črepinami. Päť ľudí je podľa miestnych médií v bezvedomí. Lekári vyzvali dobrovoľníkov k darcovstvu krvi, lebo by jej mohli mať nedostatok vzhľadom k veľkému počtu zranených.

"Počet mŕtvych je zrejme vysoký," povedal premiér Sali Berisha po návšteve nemocníc v metropole, kam sa vydal navštíviť ranených. Jeho hovorkyňa podotkla, že v skladisku pracovali i Američania, americké veľvyslanectvo ale nebolo schopné prítomnosť svojho vojenského personálu potvrdiť.

Výbuchy boli tak mohutné, že doslova zatriasli Tiranou a narobili obrovské škody v dosahu niekoľkých kilometrov. Niektorí obyvatelia Gerdecu sa po explóziách skryli v bunkroch z éry stalinistického diktátora Envera Hodžu, iní utiekli do kopcov. Prezident Bamir Topi vyzval obyvateľstvo k zachovaniu pokoja.

Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že armáda a polícia sa pokúša dostať na armádnu základňu v obrnených vozidlách. "Helikoptéry nemôžu pristáť, pretože explózie pokračujú," povedal.

Otrasy pocítili ľudia až do vzdialenosti 50 kilometrov od miesta výbuchu. V Tirane na medzinárodnom letisku Matky Terezy výbuchy rozbili okná, podľa agentúr pocítili otrasy i obyvatelia susedného Macedónska.

"Evakuovali sme cestujúcich z postihnutého miesta a na polhodinku prerušili lety," uviedla hovorkyňa letiska Arlinda Causholliová. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy