Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Európsky komisár chce zrušiť sankcie EÚ voči Kube
Zdielať na
Zahraničie

Európsky komisár chce zrušiť sankcie EÚ voči Kube

Zdroj: SITA/AP/Ismael Francisco

Michel navštívil Havanu, aby posúdil, ako sa na ostrove zmenila politická klíma od nástupu Fidelovho brata Raúla do čela krajiny koncom minulého mesiaca.

Európsky komisár pre rozvoj a humanitárnu pomoc Louis Michel je presvedčený, že diplomatické sankcie Európskej únie voči Kube by mali byť po odchode Fidela Castra z vedenia štátu zastavené. Oznámila to v noci na dnešok agentúra Reuters s odvolaním na Michelovho blízkeho poradcu.

Michel navštívil Havanu, aby posúdil, ako sa na ostrove zmenila politická klíma od nástupu Fidelovho brata Raúla do čela krajiny koncom minulého mesiaca.

Komisár dal najavo, že sa bude snažiť presvedčiť 27 členských štátov EÚ, aby diplomatické sankcie odvolali. Tento krok EÚ vykonala po tom, čo na jar 2003 kubánske úrady odsúdili k dlhoročnému väzeniu vyše sedem desiatok politických odporcov Castrovho režimu. Od roku 2005 sankcie uplatňované neboli, upozornil Michelov poradca a generálny riaditeľ pre rozvoj Stefano Manservisi.

Sankcie sú rýdzo diplomatického charakteru - zahŕňajú napríklad zákaz návštev vysokých kubánskych činiteľov na území EÚ. Netýkajú sa obchodovania ani investícií na ostrove. V roku 2005 boli pozastavené pod podmienkou pravidelných hodnotení situácie v oblasti ľudských práv na ostrove.

Michel sa počas svojej návštevy, ktorú v nedeľu ukončil, nezišiel s Raúlom Castrom. Jednal iba s viceprezidentom Carlosom Lagom, ministrom zahraničia Felipem Pérezom Roquem a predsedom parlamentu Ricardom Alarcónom.

Podľa Manservisiho komisár došiel k názoru, že sa na Kube pripravujú ekonomické i politické zmeny vrátane pokroku v oblasti ľudských práv, i keď to asi nejakú dobu ešte potrvá a nové vedenie to verejnosti neoznamuje.

Sankcie už existujú fakticky len na papieri a znovu uplatnené nebudú kvôli nejednotnosti v EÚ. Sú však prekážkou pre to, aby bol obnovený politický dialóg medzi oboma stranami.

EÚ je ohľadne vzťahov s Kubou rozdelená. Španielsko vedie skupinu krajín, ktoré majú mierny postoj a sú pre obnovenie vzťahov. Naopak Česká republika a ďalšie štáty bývalého východného bloku sa proti tomu stavajú kvôli situácii v ľudských právach. Podmienkou pre zrušenie sankcií má byť prepustenie ďalších politických väzňov. Zo skupiny 75 uväznených disidentov ich bolo prepustených asi dvadsať, hlavne kvôli zdravotnému stavu.

Ministri zahraničia EÚ budú o záležitosti rozhodovať v júni.

Zdielať na

Najčítanejšie správy