Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Popravia Chemického Alího
Zdielať na
Zahraničie

Popravia Chemického Alího

Najvyšší predstavitelia Iraku odstránili z cesty posledné prekážky na vykonanie dlho odkladanej popravy bratranca Saddama Husseina, Ali Hassana al-Majeeda, známeho pod prezývkou Chemický Alí. <b>VIDEO: Proces s Chemickým Alím a zábery z genocídy</b>

Najvyšší predstavitelia Iraku odstránili z cesty posledné prekážky na vykonanie dlho odkladanej popravy bratranca Saddama Husseina, Ali Hassana al-Majeeda, známeho pod prezývkou Chemický Alí.

Poprava Majeeda a ďalších jeho dvoch komplicov, všetkých obvinených z neslávne známej genocídy Kurdov z roku 1980 bola odkladaná niekoľko mesiacov kvôli právnym sporom. Tie sa týkali otázky, kto môže dať zelenú na realizáciu najvyššieho trestu.

Prezidentská rada, ktorá pozostáva z prezidenta Džalála Talabániho a jeho dvoch zástupcov, Taríka al-Hashema a Adela Abdula-Mahdího, povedala, že táto právomoc leží na nej.

"Schválili to pred dvoma dňami,"  tvrdí zdroj z blízkosti prezidenta. Následne túto informáciu potvrdil i jeden z poradcov premiéra Núriho al-Malíkiho. Presný deň popravy nie je zatiaľ určený.

Zdielať na

Najčítanejšie správy