Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Indickí archeológovia objavili 7000 rokov staré mesto
Zdielať na
Zahraničie

Indickí archeológovia objavili 7000 rokov staré mesto

Zdroj: REUTERS/ilustračné

Podľa niektorých vedcov išlo o vyspelé sídlo, keďže bolo obývané až 20-25.000 ľuďmi.

Indickí archeológovia objavili vo zväzovom štáte Urisa na východe krajiny rozvaliny mesta, ktoré je podľa ich odhadov až 7000 rokov staré. Informoval o tom dnes server BBC News. Podľa vedcov doterajšie vykopávky naznačujú, že sa jednalo o veľmi vyspelé sídlo.

Podľa R. K. Mohantyho, ktorý vedie archeologický prieskum, mesto kedysi obývalo 20.000 až 25.000 ľudí. "Je jasné, že toto staroveké mesto bolo veľmi významné," povedal k tomu Mohanty. "Pre porovnanie - v antických Aténách žilo asi 10.000 ľudí," dodal.

Ďalší indickí archeológovia sa však k Mohantyho odhadom stavajú rezervovane. "Doterajšie vykopávky odhalili len malú časť mesta," uviedol B. K. Rath. Na presnejšie stanovenie niekdajšej populácie je podľa neho potrebné vykopať celé sídlisko. Mesto pritom obklopujú hradby s celkovou dĺžkou 4,8 kilometra.

Vedci zatiaľ dokázali odkryť 18 kamenných pilierov. Vo vykopávkach sa rovnako podarilo nájsť úlomky keramiky a tehál, náramky, prstene a prívesky. Ďalšie archeologické práce však komplikuje fakt, že sa rozvaliny starovekého mesta nachádzajú na súkromných pozemkoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy