Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nepokoje v Dánsku pokračujú, premiér odmieta vinu spoločnosti
Zdielať na
Zahraničie

Nepokoje v Dánsku pokračujú, premiér odmieta vinu spoločnosti

Zdroj: SITA/AP/John McConnico

"Musím povedať, že to je ich vlastná zodpovednosť a zodpovednosť ich rodičov," povedal pre dánsku televíznu stanicu TV 2.

Už ôsmu noc pokračovali v Dánsku nepokoje, pri ktorých zhorelo niekoľko áut, kontajnery i niekoľko budov. V Roskilde pri Kodani niekto hodil do pivnice obytného domu zapálenú fľašu - požiar bol však našťastie včas zahasený.

Polícia mobilizovala všetky svoje zdroje a teraz stráži predovšetkým školy, ktoré boli častými objaktami vandalizácie. Páchatelia sú prevažne vo veku dospievania a pochádzajú z prisťahovaleckých rodín. Vďaka zostrenému nasadeniu mohla polícia konštatovať, že noc na dnešok bola o niečo pokojnejšia než predchádzajúce víkendové.

K vlne násilia a vandalizmu sa vyjadril tiež premiér Anders Fogh Rasmussen. Prehlásil, že bezohľadné vyčíňanie musí byť zastavené a že zodpovednosť za vzniknutú situáciu nemôže byť kladená na celú dánsku spoločnosť, ktorá podľa niektorých kritikov nezvládla integráciu prisťahovalcov. "Musím povedať, že to je ich vlastná zodpovednosť a zodpovednosť ich rodičov," povedal pre dánsku televíznu stanicu TV 2.

Nepokoje začali v Kodani 16. februára a od tej doby sa rozšírili prakticky po celom Dánsku. V stredu minulého týždňa dánske médiá znovu publikovali kontroverznú karikatúru proroka Mohameda s bombou v turbane v narážke na islamský terorizmus. Publikácie tejto kresby a 11 ďalších v dánskom denníku Jyllands Posten vyvolali na jeseň 2005 veľké pobúrenie medzi moslimskými radikálmi. Najkontroverznejšia karikatúra bola teraz opätovne publikovaná v niekoľkých dánskych novinách po tom, čo polícia minulý týždeň odhalila prípravy atentátu na autora kresby.

Zdielať na

Najčítanejšie správy