Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Čína je veľmi znepokojená vyhlásením nezávislosti Kosova
Zdielať na
Zahraničie

Čína je veľmi znepokojená vyhlásením nezávislosti Kosova

Zdroj: REUTERS

Varovala, že tento krok môže ohroziť stabilitu na Balkáne a podkopať snahy o vytvorenie spoločnosti viacerých etník v Kosove.

Čína dnes vyjadrila hlboké znepokojenie nad nedeľným vyhlásením nezávislosti Kosova.

Varovala, že tento krok môže ohroziť stabilitu na Balkáne a podkopať snahy o vytvorení spoločnosti viacerých etník v Kosove. Peking vyzval k pokračovaniu v rokovaní medzi predstaviteľmi Srbska a Kosova.

"Jednostranný krok zo strany Kosova hrozí vyvolaním reťazových reakcií a vážnych  negatívnych dopadov na mier a stabilitu v balkánskej oblasti. S cieľom  zabrániť tomu musia Srbsko a Kosovo pokračovať v bilaterálnom hľadaní riešenia v rámci medzinárodného práva," uviedlo čínske ministerstvo zahraničia.

Podľa Číny, ktorá má právo veta v Rade bezpečnosti OSN, je riešenie kosovského problému späté so stabilitou Balkánu, s autoritou a fungovaním Rady bezpečnosti a so zásadnými princípmi medzinárodných vzťahov, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Austrálský premiér Kevin Rudd dnes podporil kosovskú deklaráciu o nezávislosti a vyhlásil, že jeho krajina čoskoro nový kosovský štát diplomaticky uzná.

"Smutná história Kosova nás vedie k tomu, aby sme urobili všetko, čo môžeme, aby sme zabezpečili tamojším obyvateľom, že budú chránení," vysvetlil šéf australského kabinetu.

Japonsko dnes tiež vyjadrilo pripravenosť oficiálne uznať Kosovo. Ale až sa potvrdí, ako Tokio predpokladá, že Kosovo plní právne a politické podmienky štátu, uviedol hovorca japonskej vlády. Poznamenal, že uznanie nezávislosti Kosova zo strany OSN nie je pre Japonsko podmienkou pre vlastné uznanie  tohto nového štátu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy