Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Centrálnu Čínu dnes okrem snehu trápila aj hmla
Zdielať na
Zahraničie

Centrálnu Čínu dnes okrem snehu trápila aj hmla

Železničná doprava na juhu Číny sa dnes po snehovej kalamite začala pomaly vracať do normálu. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Železničná doprava na juhu Číny sa dnes po snehovej kalamite začala pomaly vracať do normálu.

Hmla a ľad na cestách naďalej komplikujú dopravu pred oslavami čínskeho Nového roku.

Hmla dnes pokrývala väčšinu centrálnej Číny. Týkalo sa to predovšetkým provincie Chu-nan, ktorá patrila v posledných dňoch medzi oblasti najviac postihnuté snehovou kalamitou. Hmla tu prakticky znemožnila cestnú dopravu a viedla k meškaniu mnohých leteckých spojov.

Časti Chu-nanu sú pritom už niekoľko dní bez elektriny. Cestujúci boli uväznení na zľadovatelých cestách a vlakových staniciach. Miestny meteorologický úrad hlási na pondelok a utorok ďalší sneh.

Chu-nan ako aj ďalšie oblasti Číny zvyknuté na mierne počasie majú so snehom len minimum skúseností a väčšina miest a obcí nemá zariadenia na likvidáciu snehu.

V meste Čchen-čou síce cestári upratovali ľad z hlavných mestských komunikácií, ale rad zablokovaných vozidiel stále dosahoval až 70 kilometrov.

Kým centrálna časť Číny naďalej bojuje so zimným počasím, v Kantone sa pomaly začala rozbiehať železničná doprava. Dnes malo z hlavného mesta provincie Kuang-tung odísť asi 100 vlakov s 300.000 pasažiermi.  Na hlavnej stanici v Kantone čakalo na vlak až 800.000 osôb.

V tejto provincii pracujú milióny robotníkov z iných častí Číny, ktorí sa chcú vrátiť domov na oslavy Nového roku, ktorý je 7. februára. Dvojtýždňové novoročné prázdniny však začali už v stredu.

Skoro štyri týždne netypicky chladného počasia a sneženia už spôsobili škody za asi 53,8 miliardy jüanov (150 miliárd korún). Zahynulo najmenej 60 ľudí, väčšinou pri dopravných nehodách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy