Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
So slzným plynom na demonštrantov
Zdielať na
Zahraničie

So slzným plynom na demonštrantov

Už vyše pol tisíca ľudí zomrelo v konfliktoch s bezpečnostnou políciou a kvôli etnickému násiliu v Keni. Od volieb minulého roka sa rieši situácia v Keni. Nádeje sa vkladajú do Kofiho Annana. <b>VIDEO: Protesty a zákrok polície</b>

Dnes kenská polícia rozohnala slzným plynom zhromaždenie Keňanov, podporujúcich prezidenta Mwai Kibakiho. Stalo sa tak tesne pred príchodom bývalého šéfa OSN Kofiho Annana.

Asi 100 provládne naklonených Keňanov sa dnes s plagátmi zhromaždilo v centre mesta Nairobi. Prevolávali na slávu prezidenta Kibakiho a niesli plagáty s jeho vyobrazením a nápismi "Vedieš, Kibaki!" a "Repšekt Kibakimu!". "Budeme voliť nášho prezidenta, zvolíme ho a on zvíťazí. Takže tu preto teraz môžeme stáť a vyjadriť mu podporu!" povedal jeden z demonštrantov predtým, než ich rozohnala polícia.

Niekoľko desiatok policajtov sa vrhlo so slzným plynom na dav a rozohnali ho. Od minulého roka počas etnického násilia a konfliktov s bezpečnostnými zložkami polície zahynulo už 650 ľudí. Polícia od volieb verejné protesty zakázala.

Západné mocnosti ako OSN, Británia a Európska Únia vkladajú nádeje na vyriešenie konfliktov na nositeľa Nobelovej ceny za mier Kofiho Annana.

Zdielať na

Najčítanejšie správy