Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípravy na slávny brazílsky karneval vrcholia
Zdielať na
Zahraničie

Prípravy na slávny brazílsky karneval vrcholia

Rio de Janeiro, kráľovské mesto samby, sa pripravuje na tohtoročný festival, ktorý sa bude odohrávať už v prvé dni februára. Tento rok predstaví legendy Macapy. <b>VIDEO: Prípravy hudby, tanca, kreácií</b>

Už len menej než 15 dní zostáva pred svetovo najznámejším a najslávnejším brazílskym festivalom - karnevalom v meste Rio de Janeiro. V meste samby vrcholia prípravy na tohtoročný dlho očakávaný festival, ktorý sa má konať skôr ako obyčajne.

Stovky pracovníkov minuloročnej samba školy Beija Flor alebo Hummingbird trávia denne niekoľko hodín stavaním a maľovaním obrovských "plavidiel" - postáv, sôch, rekvizít, kostýmov, ktoré majú prechádzať na prehliadke ulicami mesta. V okrajových štvrtiach Ria je tento karneval doslova biznisom. Slumy sú totiž domovom 12 mestských vrcholových škôl a množstva tých, ktorí sa prehliadky účastnia ako jej aktéri v druhej a tretej vlne.

REUTERS

Tieto každý rok zamestnávajú okolo 5.000 tanečníkov a hudobníkov vrátane 300 silných bubnových zborov hrajúcich piesne vykresľujúce apsekty brazílskej a svetovej histórie a kultúry. Okrem toho tu pracujú tisícky krajčírov, maliarov, návrhárov a tesárov vrátane silákov, ktorí toto plávajúce "divadlo" nesú dolu po Sambodrome avenue.

Aby sa zopakoval úspech karnevalu predchádzajúceho roka, koordinátor a šéf Beija Flor školy Alexandre Louzada sa rozhodol tento rok predstaviť krásu, symboly a legendy severného mesta Brazílie Macapa. Je to jediné mesto Brazílie ležiace priamo na rovníku. "Spájame mytológiu, život, ekosystém, mestskú prírodnú krajinomaľbu a palmy, z čoho vzniklo aj meno mesta (Amapa)," hovorí.

Karneval začína v piatok pred pôstnym utorkom, kedy Rio oficiálne dáva kľúč k mestu Kráľovi Momo - Lordovi Anarchie. A končí ráno na Popolcovú stredu. Karneval sa koná zvyčajne v posledný týždeň februára, ale tento rok bude karneval skôr - vychádza už na prvé dni mesiaca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy