Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nemôžeme si dovoliť, aby Afganistan ovládli extrémisti
Zdielať na
Zahraničie

Nemôžeme si dovoliť, aby Afganistan ovládli extrémisti

Zdroj: wikipedia.org

Medzinárodné spoločenstvo si nemôže dovoliť prehrať vojnu proti extrémistom v Afganistane, vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Medzinárodné spoločenstvo si nemôže dovoliť prehrať vojnu proti extrémistom v Afganistane, vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v sobotu počas svojej bleskovej návštevy krajiny.

Krajiny, ktoré nasadili svoje jednotky v Afganistane, sa musia vo svojom úsilí zjednotiť tak, aby Afganistan dokázal odolávať povstalcom napojeným na Taliban al-Kájdu, vyhlásil Sarkozy pred reportérmi, ktorí ho na ceste sprevádzajú. "Je absolútne nevyhnutné, aby sa Afganistan nestal štátom, ktorý padne do rúk teroristom, ako to vidíme v prípade Talibanu," povedal Sarkozy po rozhovoroch s afganským prezidentom Hámidom Karzajom.

Sarkozy pricestoval na nečakanú návštevu Kábulu, aby sa stretol s Karzajom a francúzskymi jednotkami pôsobiacimi v krajine, a tak demonštroval svoju podporu krajine, v ktorej silnie povstalecké hnutie. Sarkozy navštívil Afganistan po prvý raz, odkedy v máji nastúpil do úradu. Z krajiny by mal odcestovať ešte v sobotu.

Francúzsky prezident začal svoju päťhodinovú návštevu rozhovormi s americkým generálom Danom McNeillom, ktorý velí jednotkám NATO bojujúcim proti povstaniu pod vedením Talibanu. Sarkozy v sobotu vyhlásil, že Francúzsko v nasledujúcich týždňoch "uskutoční rozhodnutia" a pravdepodobne zvýši počet vojakov, ktoré v Afganistane školia armádu a políciu. Podľa Sarkozyho nemožno problémy v Afganistane vyriešiť výlučne vojenskými prostriedkami.

Francúzsko prispelo do síl NATO (ISAF) 1600 vojakmi. Väčšina francúzskych vojakov slúži v okolí Kábulu, určitý počet je nasadený na juhu v Kandaháre. Medzinárodné spoločenstvo tento rok kládlo dôraz na budovanie kapacít afganskej polície a armády, aby dokázali účinne zakročiť proti povstaniu hnutia Taliban, ktoré bolo vo vláde od roku 1996 do 2001, keď sa uskutočnila invázia pod vedením USA. Sarkozy v novembri ubezpečil Kongres, že francúzski vojaci zostanú v Afganistane tak "dlho, ako to bude potrebné".

Zdielať na

Najčítanejšie správy