Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Indický lekár podozrivý z terorizmu vyhral spor o víza
Zdielať na
Zahraničie

Indický lekár podozrivý z terorizmu vyhral spor o víza

Zdroj: REUTERS

Prepustený lekár už putuje po Mekke.

Indický lekár Muhammad Haníf, ktorého v Austrálii zadržiavali 25 dní pre podozrenie z podporovania terorizmu, v piatok vyhral súdny spor o obnovenie austrálskych pracovných víz, keď federálny súd zamietol odvolanie zástupcov vlády proti augustovému rozhodnutiu v jeho prospech.

Bývalý austrálsky minister imigrácie Kevin Andrews zrušil Hanífove víza potom, ako pre nedostatok dôkazov zastavili jeho trestné stíhanie vo veci júnových zmarených útokov v Británii. Rozhodnutie však neskôr zvrátil súd v Brisbane. Federálna vláda sa teraz môže odvolať na najvyšší súd alebo odmietnuť vydanie víz z odlišných dôvodov.

Podľa právneho zástupcu 27-ročného lekára Petra Russa nie je jasné, či sa jeho klient vráti do austrálskeho štátu Queensland, kde pracoval vo verejnej nemocnici. Ako uviedol pred rozhodnutím súdu v Melbourne, Haníf chcel "očistiť svoje meno". Russo zároveň vyjadril sklamanie z vyhlásenia nového ministra imigrácie Chisa Evansa, ktorý si na reakciu vyhradzuje 28-dňovú lehotu. Haníf sa v súčasnosti zúčastňuje na moslimskej púti v saudskoarabskej Mekke.

Muhammada Hanífa zatkli 2. júla v austrálskom Brisbane v súvislosti so zmarenými bombovými útokmi v Londýne a Glasgowe. Podľa austrálskej polície podporoval teroristickú skupinu tým, že počas svojho pobytu v Británii, kde predtým pracoval, poskytol jednému z údajných teroristov SIM kartu svojho mobilného telefónu.

Súd Hanífa pôvodne prepustil na kauciu, do väzenia sa však vzápätí vrátil, keď mu austrálske úrady zrušili pracovné víza.

Zdielať na

Najčítanejšie správy