Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Magna Charta vydražená za 21,3 miliónov dolárov
Zdielať na
Zahraničie

Magna Charta vydražená za 21,3 miliónov dolárov

"Je to privilégium byť jej vlastníkom. Nie som ale ničím viac, než dočasným kustódom listiny, pretože ide skutočne o dar americkému ľudu, aby mal možnosť ju vidieť," povedal jej nový majiteľ, ktorý kópiu ponecháva v Národnom archíve. <b>VIDEO: dražba v aukčnej sieni</b>

Za 21,3 miliónov dolárov (asi 475 miliónov slovenských korún) bola v utorok vydražená v newyorskej aukčnej sieni Sotheby's historická kópia stredovekého anglického dokumentu Magna charta libertatum alebo Veľká listina práv a slobôd.

Pravdepodobne najvýznamnejší dokument, ktorý bol kedy ponúknutý v aukcii, získal muž na telefóne za cenu pri spodnej hranici odborníkmi odhadovaných 20 až 30 miliónov dolárov.

Ako vyšlo následne najavo, nový majiteľ bol priamo v aukčnej sieni. Je ním právnik a zakladateľ jednej súkromnej investičnej spoločnosti David Rubenstein. Takmer aukciu zmeškal, prišiel na poslednú chvíľu.

Rubenstein bol poradcom bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera pre národné záležitosti. "Vždy som si myslel, že tri najdôležitejšie dokumenty pre západnú civilizáciu sú Magna charta, Deklarácia americkej nezávislosti a americká ústava," tvrdí. "Usúdil som, že je veľmi dôležité, aby Magna Charta ostala v Spojených štátoch a obával som sa, že by jediná kópia v našej krajine mohla zmiznúť do cudziny."

Rubinstein vraj chce ponechať kópiu v Národnom archíve. "Je to privilégium byť jej vlastníkom. Nie som ale ničím viac než dočasným kustódom listiny, pretože ide skutočne o dar americkému ľudu, aby mal možnosť ju vidieť."

Listina ponúknutá v aukcii je jednou z dvoch kópií dokumentu, ktoré sa nachádzajú mimo Británie. Druhú vlastní austrálska vláda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy