Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kultúrnou výmenou k obnoveniu vzťahov
Zdielať na
Zahraničie

Kultúrnou výmenou k obnoveniu vzťahov

V Mongolsku sa začala tretia tohtoročná výstava so stovkami diel severokórejských "ľudových umelcov". Nesie sa v znamení nadobudnutia priateľských väzieb medzi oboma krajinami. <b>VIDEO: Výstava umeleckých diel</b>

Na začiatku decembra sa v Mongolsku, v hlavnom meste Ulánbátar v galérii Modern Art Gallery otvorila výstava vyše stovky diel asi 50 tvorcov zo Severnej Kórey alebo DPRK (Kórejská ľudovo-demokratická republika). Výstava sa nesie v znamení snahy obnoviť vzťahy medzi týmito dvoma krajinami.

Výstava má trvať až do konca januára. V tomto roku je už treťou, po výstavách v januári až februári a napokon v septembri. Priestor poskytuje tzv. "ľudovým umelcom" Severnej Kórei, teda ľuďom stále verným komunistickým princípom. Mnohí z nich veria, že takéto výstavy by mohli dopomôcť k zlepšeniu vzťahov dvoch krajín.

"V budúcnosti chceme nadobudnúť priateľské vzťahy medzi Mongolskom a Severnou Kóreou. Takéto výstavy by sme chceli organizovať častejšie a pravidelne," povedal Pak Yong-chol, jeden zo severokórejských kultúrnych funkcionárov.

Mongolsko ustanovilo diplomatické vzťahy so Severnou Kóreou už v roku 1948. Odvtedy sa tu udialo množstvo medzikultúrnych výmen a participácii umelcov z oboch krajín na rôznych výstavách, napríklad účasť umelcov z Mongolska v Pyongyangu na International Art Festival. Napokon sa vzťahy narušili a súčasné výstavy majú symbolizovať či odkazovať na ochotu Severnej Kórei obnoviť väzby s niekdajším komunistickým partnerom.

Moderné severokórejské umenie je zvyčajne klasifikované ako socialistické umenie, kontrolované vládou krajiny. Krásne krajinné (horské) scenérie, architektúra v ruskom štýle v hlavnom meste Pyongyang a hrdinstvo človeka počas vojny sú najčastejšími témami diel umelcov ľudového umenia Severnej Kórei.

Zdielať na

Najčítanejšie správy