Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Putin priťahuje ženy aj vďaka judistickému pásu
Zdielať na
Zahraničie

Putin priťahuje ženy aj vďaka judistickému pásu

Zdroj: Stephanie Booth/ilustračné

Vďaka chlapskému imagu je prezident Vladimír Putin populárny medzi mnohými ruskými mužmi, ale nakoľko je vychýrený judista obľúbený medzi ženami, ktoré konieckoncov tvoria väčšinu populácie?

Vďaka chlapskému imagu je prezident Vladimír Putin populárny medzi mnohými ruskými mužmi, ale nakoľko je vychýrený judista obľúbený medzi ženami, ktoré konieckoncov tvoria väčšinu populácie?

V športovom centre Šabolovka sme sa ocitli medzi tými, ktorí sú Putinovi rovní - medzi držiteľmi čierneho pasu, ktorí ho získali, napriek tomu, že ešte študujú na univerzite.

Záľuba zosnulého prezidenta Borisa Jeľcina v tenise sa zaslúžila o to, že si tento šport v Rusku rýchlo získal obľubu. A Putin sa zase pričinil o to isté pokiaľ ide o judo, tvrdí Maria Proskurovová z ruského národného týmu judistek. Ale je hanba, dodáva, že mnohí prichádzajú do klubu len preto, že je to "prezidentov šport", a nie kvôli tomu, že by judo chápali.

Podľa Ruského národného zväzu juda sa tento šport v Rusku datuje od roku 1914, kedy sa istý Vasilij Oščepkov vrátil z Japonska a založil vo Vladivostoku školu juda. Po revolúcii v roku 1917 boli medzi jeho žiakmi i tajní policajti z Čeky, predchodkyne sovietskeho Výboru štátnej bezpečnosti (KGB).

Neskôr ale bolo judo označené za "cudzí" šport a Oščepkova v roku 1937 popravili. V 60. rokoch minulého storočia zažilo judo obrodu a teraz má v Rusku 200 000 nadšených prívržencov.

Podľa Oxany Dredževovej, nositelky hnedého pásu, ktorá tento šport robí len preto, aby sa udržala fit,  nesie judo so sebou "chuť víťaziť" a "pomáha ľudí nalákať na žinienku". "Judo nám pomáha, aby sme boli v živote disciplinovaný, a nedovoľuje nám byť slabými," myslí si Maria. "Učí človeka nie len byť silný, ale tiež sa lepšie koncentrovať," dodáva.

Mnohé Rusky Putina považujú za veľmi atraktívneho, tvrdí, a ona nie je výnimka. Nie je síce Mariin typ, ale ona nadšene súhlasí, že pre mnohé z jej krajaniek je to dokonalý muž. O prezidentovi-abstinentovi sa vraj dokonca spieva v jednej pesničke, smeje sa Maria. Hlavnou myšlienkou textu je: "Chcem silného muža ako je Putin, ktorý nepije, neublíží mi a neutečie odo mňa."

Maria optimisticky verí, že muži jej generácie upúšťajú od stereotypu šovinistického ruského muža, ktorý sa denne opíja a fajčí jednu cigaretu za druhou. Ale mnoho príslušníkov silného pohlavia stále odrádza predstava, že by ich partnerka bola judistka.

"Sme úplne nezávislé a veľmi silné a muži si sú našej sily vedomí, a tak s nami niektorí z nich nechcú mať nič společného," konštatuje Maria. "Zastávajú názor, že žena by mala zostať v domácnosti a skákať, ako oni pískajú," myslí si.

A potom je tu samozrejme fakt, že sú schopný postarať sa o seba v tom najzákladnejšom zmysle slova. "Moskva je večer veľmi nebezpečná, zvlášť pre ženy," podotýka Narine.

Pokiaľ ide o Vladimíra Putina, zdá sa, že až jeho prezidentské funkčné obdobie na jar vyprší, môže - či už bude robiť čokoľvek - pokojne spočinúť na žinenke.

"Myslím, že Putin je silnejší než ja," povedala Maria. "Povedala by som, že je lepšie sa s ním v telocvični nestretnúť."

Zdielať na

Najčítanejšie správy