Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
USA zasiahli búrky a námraza, 14 mŕtvych
Zdielať na
Zahraničie

USA zasiahli búrky a námraza, 14 mŕtvych

Ľadové búrky a mráz postihli najmä strednú a východnú časť USA. Domácnosti ostávajú bez elektrickej energie. <b>VIDEO: USA v ľadovej smršti</b>

Už 14 ľudí prišlo o život v súvislosti s mrazom, ktorý postihol strednú a východnú časť USA. Nepriaznivé počasie pripravilo o elektrickú energiu viac než 600.000 ľudí v štyroch amerických štátoch, silné búrky tiež narušili leteckú dopravu. Stovky letov boli zrušené na letiskách v Chicagu, Kansas City, St. Louis a Oklahoma City. Podľa meteorológov vydrží mrazivé počasie najmenej do polovice týždňa.

Najhoršia situácia je podľa miestnych úradov v štáte Oklahoma, kde zostalo bez elektrickej energie pol milióna obyvateľov. Po celom území štátu sa otvorili útulky pre tých, ktorých zo svojich domovov vyhnala tma a zima. Do najhoršie postihnutých oblastí dopravujú policajti a dobrovoľníci potraviny a vodu.

"Čo sa týka počtu postihnutých domácností, táto ľadová búrka je najhoršia, akú sme v histórii našej spoločnosti zažili," povedal Brian Alford, hovorca oklahomskej plynárenskej a elektrárenskej spoločnosti.

Varovanie pred ľadovou búrkou bolo vydané pre rozľahlú oblasť od Texasu cez Oklahomu a Kansas, a na východ od Missouri po Illinois. V niektorých oblastiach sa vytvorila ľadová námraza s hrúbkou dva a pol centimetra, ktorá trhá drôty elektrického vedenia. "Sme len na začiatku, ešte len zisťujeme, aké veľké škody táto séria búrok spáchala," povedal guvernér Missouri Matt Blunt, ktorý vyhlásil stav núdze.

Na ľadom pokrytých diaľniciach sa počas víkendu zabilo 12 ľudí v štáte Oklahoma. Jeden muž v Oklahome zomrel na podchladenie. Motocyklistu v Missouri, ktorý zastavil, aby pomohol inému motoristovi, zrazil a zabil automobil nekontrolovateľne sa kĺzajúci po vozovke.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy