Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Členovia Snemovne lordov sa usilujú o prepustenie učiteľky
Zdielať na
Zahraničie

Členovia Snemovne lordov sa usilujú o prepustenie učiteľky

Zdroj: REUTERS

Dvaja moslimskí členovia britskej Snemovne lordov pricestovali v sobotu do sudánskeho hlavného mesta Chartúm, aby sa pokúsili dosiahnuť prepustenie britskej učiteľky zatknutej za urážku islamu.

Päťdesiatštyriročnú Gillian Gibbonsovú odsúdili vo štvrtok na pätnásť dní po tom, ako spolu so svojimi žiakmi dala plyšovému medveďovi meno proroka, Mohamed.

Lord Ahmed a barónka Warsi z hornej snemovne britského parlamentu sa majú zísť s predstaviteľmi sudánskej vlády v rámci súkromnej návštevy, informoval hovorca britského veľvyslanectva v africkej krajine.

Niekoľko tisíc veriacich sa v piatok zúčastnilo v centre Chartúmu na demonštrácii, kde časť požadovala smrť pre Gibbonsovú, ďalší protestovali proti príliš miernemu trestu pre matku dvoch detí zatknutú 25. novembra. Učiteľka v rámci školského projektu umožnila svojim sedem až osemročným žiakom, aby medvedíkovi dali rovnaké meno ako má moslimský prorok. Za urážku náboženstva jej hrozil maximálny trest 40 rán bičom, šesť mesiacov za mrežami a pokuta.

Britský minister zahraničných vecí David Miliband dvakrát požiadal o stretnutie sudánskeho ambasádora v Londýne, pričom zdôraznil, že celá záležitosť je dôsledkom "nevinného nedorozumenia".

Sudánske a britské úrady odmietli zverejniť miesto zadržiavania Gibbonsovej, aby ju nevystavili verejnému hnevu. Podľa hovorcu britského veľvyslanectva učiteľka v piatok telefonovala so svojím synom, ktorému povedala, že je v poriadku.

Lord Ahmed, patriaci k labouristom, je podnikateľ pochádzajúci z Pakistanu, ktorý sa v roku 1998 stal prvým moslimským aristokratom v Británii. Barónka Warsi je právnička a členka tieňového kabinetu konzervatívcov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy