Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia po demonštrácii v Moskve zatkla aj Kasparova
Zdielať na
Zahraničie

Polícia po demonštrácii v Moskve zatkla aj Kasparova

Zdroj: SITA/AP/Sergey Ponomarev

Zatýkaním a tvrdým zásahom reagovala dnes ruská polícia na pokus niektorých účastníkov demonštrácie ruských opozičných síl vôjsť z miesta protestu do centra Moskvy.

Zatýkaním a tvrdým zásahom reagovala dnes ruská polícia na pokus niektorých účastníkov demonštrácie ruských opozičných síl vôjsť z miesta protestu do centra Moskvy. Dnešného "Pochodu tých, ktorí nesúhlasia", zvolaného hnutím Iné Rusko, sa podľa úradov zúčastnilo 1000, podľa organizátorov asi 3000 osôb.

Medzi zatknutými je i bývalý šachový veľmajster Garri Kasparov, jedna z hlavných tvárí hnutia, ktoré ostro kritizuje súčasné smerovanie Ruska i politiku prezidenta Vladimira Putina.

SITA/AP/Sergey Ponomarev

Na konci pokojného zhromaždenia na Prospektu akademika Sacharova dokázala skupina niekoľkých desiatok priaznivcov radikálnej a ruskými súdmi zakázanej Národnej bolševickej strany (NBP) a mládežníckej organizácie Oborona prekonať policajné zátarasy ohraničujúce miesto akcie a vydala sa do centra, údajne k budove Ústrednej volebnej komisie.

SITA/AP/Musa Sadulayev

V tej chvíli zakročili policajní ťažkoodenci, ktorí zatkli desiatky ľudí. Okrem Kasparova je medzi nimi napríklad i líder mládežníckej organizácie liberálnej strany Jabloko Ilja Jašin, líder NBP Eduard Limonov, či šéf ruského hnutia Za ľudské práva Lev Ponomarjov, uvádza internetová stránka opozície.

Sám Kasparov v telefonickom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy vyhlásil, že je aj s ostatnými zadržanými v policajnom autobuse. Dodal, že spolu s ďalšími účastníkmi akcie chcel len do budovy volebnej komisie odniesť rezolúciu, že policajný zásah voči nim bol tvrdý a ťažkoodenci sa snažili spôsobiť ľuďom zranenia.

Kasparovovo zatknutie, ktoré ČTK potvrdili svedkovia a o ktorom informujú ruské média, popiera agentúra ITAR-TASS: "Medzi skupinou chuligánov sa nachádzal i líder takzvaného Iného Ruska Garri Kasparov. Avšak napriek všetkým svojím provokáciám a agresívnemu chovaniu zatknutý nebol," napísala.

Úrady dnes antiputinovskej opozícii umožnili iba zhromaždenie, odmietli jej žiadosť o pochod Moskvou. Demonštrácia bola ďalšou z mnohých akcií  nazvaných "Pochod tých, ktorí nesúhlasia", ktorá sa snaží presadiť spravodlivé parlamentné voľby.

Hlasovanie, ktoré sa bude konať už 2. decembra označujú prívrženci opozície za pseudovoľby vzhľadom na to, že proputinskí kandidáti sú všeobecne v médiách preferování, a proti inak zmýšľajúcim zasahujú štátne orgány.

Zdielať na

Najčítanejšie správy