Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Zostaneme zaplavení čínskymi hračkami
Zdielať na
Zahraničie

Zostaneme zaplavení čínskymi hračkami

Čínske hračky budú naďalej v predaji, pretože Európska komisia ich dovoz nezakázala.

Väčšina hračiek v našich obchodoch, ktorá pochádza z Číny, pravdepodobne z pultov nezmizne. Po niekoľkých prípadoch, keď Slovenská obchodná inšpekcia upozornila na viaceré nebezpečné hračky s obsahom ftalátov ich veľa slovenských zákazníkov bojkotuje.

Tento problém sa dostal až na stôl Európskej komisie, ktorá sa od septembra snažila zmapovať situáciu ohľadom ich škodlivosti. K tomuto kroku sa rozhodla v situácii, keď z hračkárstiev mnohých štátov stiahli obchodníci už milióny hračiek.

Komisia nakoniec rozhodla, že dovoz týchto hračiek nezakáže. Ocenila totiž, že Čína vyvíja veľké úsilie, aby maximálne obmedzila prípady poškodzovania zdravia detí. Svojím rozhodnutím sa tak snaží upokojiť strach rodičov detí, ktorí  vraj môžu bez obáv tieto hračky kúpiť svojím ratolestiam ako vianočný darček.     

Minulý týždeň upozornila Slovenská obchodná inšpekcia na nebezpečné hračky od Matella. Najväčší výrobca hračiek Mattel Inc, siahol za posledné štyri mesiace vyše 21 miliónov hračiek.  V Amerike zmizlo tento mesiac z pultov 4.2 milióna hračiek  Aqua Dots. So svojou obľúbenou hračkou "Bindeez"sa museli na čas rozlúčiť aj austrálske deti. Okrem týchto štátov neobišla obava zo škodlivosti hračiek ani Španielsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy