Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strelec z Tuusuly kontaktoval študenta, ktorý plánoval útok v USA
Zdielať na
Zahraničie

Strelec z Tuusuly kontaktoval študenta, ktorý plánoval útok v USA

Zdroj: SITA/AP/Bradley C. Bower

Komunikovali vraj spolu cez internet - vymieňali si informácie o webových stránkach a videách týkajúcich sa masakru na americkej strednej škole v roku 1999. Študent z Tuusuly svoj útok vykonal a spáchal samovraždu, americký teenager ho ešte len plánoval.

Americký teenager Dillon Cossey, ktorý plánoval útok na strednú školu vo Filadelfii, komunikoval cez internet s Pekkou-Erikom Auvinenom, páchateľom streľby na škole v juhofínskom meste Tuusula, pri ktorej zahynulo osem ľudí. V pondelok to vo Filadelfii uviedol Cosseyho právnik.

14-ročný Cossey a osemnásťročný Auvinen naviazali v lete kontakt prostredníctvom stránky YouTube. Vymieňali si informácie tiež o webových stránkach a videách týkajúcich sa masakru na americkej strednej škole Columbine v roku 1999, uviedol Cosseyho obhajca David Farrell. Podľa neho sa však obaja mladíci nezmieňovali priamo o plánoch na ozbrojené útoky.

"Môj klient nevedel, že Auvinen mieni napadnúť školu. Nič to nenaznačovalo," povedal Farrell. Auvinen minulý týždeň v stredu zastrelil šesť spolužiakov, riaditeľku a zdravotnú sestru, ktorá v škole pracovala. Potom spáchal samovraždu.

Podľa americkej polície Cossey plánoval útok na strednú školu Plymouth Whitemarsh na predmestí Filadelfie. Políciu upozornil v októbri študent, ktorého sa Cossey snažil získať pre svoj plán. V Cosseyho dome potom bola nájdená puška a štyri funkčné, doma vyrobené granáty.

Na strednej škole Columbine v Littletonu v štáte Colorado dvaja študenti postrieľali pred ôsmimi rokmi 12 študentov a jedného učiteľa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy