Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otvorenie trhu v Luxembursku ukončí Slovákom trápenie
Zdielať na
Zahraničie

Otvorenie trhu v Luxembursku ukončí Slovákom trápenie

Zdroj: jepoirrier/ilustračné

Luxemburčania otvorili pracovný trh, treba len dúfať, že o tom vedia aj miestni úradníci

Hoci je Luxembursko jedna z najmenších krajín v Európe, má pomerne zvučné meno. Nielen kvôli svojmu bohatstvu, ale i kvôli pracovným obmedzeniam voči občanom z nových členských krajín EÚ, teda i z Česka a Slovenska.

S dnešným otvorením pracovného trhu v Luxembursku však trápenie pre stovky Čechov a Slovákov, ktorí si vybrali malé veľkovojvodstvo za "zasľúbenú" zem, končí.

Miestni byrokrati si však počas rokov získali veľmi zlú povesť medzi občanmi nových členských štátov v EÚ, ktorí zamierili za prácou na Západ. Pracovné povolenie bolo doteraz prakticky nemožné získať. "Chcela som pracovať v jednej banke, ale keď zistili, že som Slovenka, povedali mi, že sa im nepodarí pre mňa získať pracovné povolenie," píše na internetovom serveri Česi v Luxu návštevníčka diskusného fóra s prezývkou Comex.

Server je obľúbeným miestom miestnej českej a slovenskej komunity.

Podobné skúsenosti má aj Magda. O pracovné povolenie žiadala celkovo sedem mesiacov, pričom celú procedúru označuje za veľmi ponižujúcu. Miestne ministerstvo vraj jej žiadosť päťkrát stratilo. "K tomu len podotýkam, že ja som o prácu v Luxembursku nežiadala, môj zamestnávateľ si ma našiel sám, napriek tomu som čakala iné prijatie od miestnych úradov," dodáva.

Podobným problémom sa vyhli len českí a slovenskí zamestnanci inštitúcií Európskej únie, ktorých v Luxembursku pracuje podstatne menej než v neďalekom Bruseli, ale i tak ich je niekoľko desiatok. Všetci sú fakticky zbavení povinnosti získať pracovné povolenie. Potrebné oficiality za nich zaisťujú ich zamestnávatelia, pričom im žiadne problémy nehrozia.

Odo dneška by si však života bez obáv z byrokratických procedúr mohli užívať aj ďalší zamestnanci z "východného bloku". Otázkou zostáva, ako to bude vyzerať v skutočnosti. Rada Čechov a Slovákov sa denne v zahraničí presvedčí, že niektoré úrady si z platnej európskej legislatívy nerobia príliš ťažkú hlavu.

Platí to predovšetkým o prihlásení k pobytu. Celý rad krajín po novom od prichádzajúcich žiada povolenie k pobytu, čo je podľa únijních zákonov nelegálne. Obyvateľom EÚ by mal pre tento prípad v zahraničí stačiť len pas a pár fotografií, pričom by sa mali po troch mesiacoch pobytu prihlásiť miestnym úradom.

S porušovaním európskych zákonov sa stretávajú napríklad Česi, ktorí pracujú v Belgicku, ale výnimkou zrejme nie sú ani občania, ktorí zamierili do susedného Luxemburska. Jana, ktorá žije v Luxembursku vyše roka, sa prihlasovala presne podľa postupu európskej legislatívy a na úrad zamierila s pasom a tromi fotografiami. "Na úrade vyslovene nevedeli, čo so mnou majú robiť, keď som z toho, citujem, východného bloku, nie som tu vydatá, ani tu nepracujem," dodáva.

Úradníci po nej vraj dokonca žiadali doklad o odhlásení z Českej republiky. Čo na tom, že žiadny taký dokument neexistuje.

Tým, ktorí sa nenechajú odradiť skúsenosťami svojich spoluobčanov, má Luxembursko bezpochyby čo ponúknuť. Pomerne slušné zárobky a nijako závratné dane. Pre bohémov ale Luxembursko nič nie je. Napovedajú tomu každý večer vyľudnené ulice miestnej minimetropoly.

Záujemcovia o prácu môžu dúfať, že Luxemburčania a najmä ich úrady otvorenie pracovného trhu zaznamenali. Články v najčítanejších miestnych denníkoch  tomu príliš nenapovedajú, otvoreniu trhu se nevenuje ani jeden.

Zdielať na

Najčítanejšie správy