Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež žiada pre lekárnikov právo odmietnuť vydať liek
Zdielať na
Zahraničie

Pápež žiada pre lekárnikov právo odmietnuť vydať liek

Zdroj: Pat Guiney/ilustračné

Svedomie vraj dáva každému právo nespolupracovať na vydávaní produktov, ktorých cieľ je zreteľne nemorálny - ako potrat či eutanázia.

Pápež Benedikt XVI. dnes prehlásil, že lekárnici by mali mať právo z dôvodu svedomia odmietnuť vydať lieky, ktoré sú určené k interrupcii či eutanázii.

"Svedomie dáva právo, ktoré musí byť vašej profesii priznané a ktoré vám umožňuje, či už priamo alebo nepriamo, nespolupracovať na vydávaní produktov, ktorých ciele sú zreteľne nemorálne ako potrat či eutanázia," povedal pápež, ktorý dnes prijal delegátov 25. kongresu katolíckych lekárnikov.

Svedomie nie je možné umŕtviť, uviedol najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi. Lekárnik sa musí usilovať o to, aby každá bytosť bola chránená od svojho počatia až do prirodzenej smrti, zdôraznil.

"Ľudská bytosť je obrazom Božím, a preto musí byť z hľadiska biológie a lekárstva stále v centre bádania a voľby," dodal.

Pápež tiež lekárnikov vyzval k solidarite, aby všetky vrstvy obyvateľstva, najmä tí najchudobnejší, mali prístup k základnej lekárskej starostlivosti a potrebným liekom. Vyzval lekárnikov, aby pomáhali mladým kolegom uvažovať o svojej činnosti a rozhodovaní s ohľadom na stále citlivejšie etické dopady.

Benedikt XVI. je zásadným odporcom interrupcie i eutanázie a veľmi často zdôrazňuje nutnosť chrániť ľudský život od jeho počatia do prirodzeného konca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy