Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Číne stúpa počet vrodených defektov
Zdielať na
Zahraničie

V Číne stúpa počet vrodených defektov

Zdroj: Reuters

Deti s vrodenými vadami teraz ročne predstavujú štyri až šesť percent z celkového počtu pôrodov. Z nich 30 percent po pôrode zomiera a 40 percent je trvalo handicapovaných. Treba tiež dodať známy fakt, že čínske mestá patria k najznečistenejším na svete.

O takmer 40 percent stúpol počet vrodených vád u čínskych detí od roku 2001. Oznámila to dnes čínska vláda v oficiálnej správe, ktorá ako príčinu vidí zhoršujúce sa znečistenie čínskeho životného prostredia, napísala agentúra Reuters.

V roku 2001 bol počet detí s vrodenými vadami 104,9 na 10.000 pôrodov. V minulom roku to bolo už 145,5 na 10.000 pôrodov a tento problém tak postihuje takmer každú desiatu rodinu, uvádza správa čínskej Národnej komisie pre populáciu a plánované rodičovstvo.

Deti s vrodenými vadami teraz ročne predstavujú štyri až šesť percent z celkového počtu pôrodov. Z nich 30 percent po pôrode zomiera a 40 percent je trvalo handicapovaných.

Najhoršia situácia je v severočínskej uhoľnej provincii Šan-si, ktorá je veľmi dobre známa práve zamorením emisiami miestneho koksárenského a chemického priemyslu.

Správa vychádza v dobe, kedy sa čínske hlavné mesto Peking snaží zlepšiť kvalitu ovzdušia pred olympijskými hrami, ktoré sa tu budú konať budúci rok. Čínske mestá patria k najznečistenejším na svete.

Miestna vláda sľúbila znížiť emisie a vyčistiť životné prostredie, ale už len odpratať a zlikvidovať odpady a odpadky po desaťročiach rýchleho priemyselného rozvoja, ktorý nedbal na následky, bude podľa Reuters veľmi neľahká úloha.

Zdielať na

Najčítanejšie správy