Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecká armáda zabila 20 kurdských povstalcov
Zdielať na
Zahraničie

Turecká armáda zabila 20 kurdských povstalcov

Zdroj: SITA/AP/Burhan Ozbilici, File/ilustračné

Ankara sa pod tlakom verejnosti pripravuje na prípadnú inváziu do severného Iraku, kde majú bojovníci z PKK základne. Proti PKK protestovali už desaťtisíce ľudí. Dnes sa koná ďalšia protestná akcia.

Tureckí vojaci dnes v bojoch na východe krajiny zabili 20 bojovníkov zo separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Oznámila to s odvolaním na tureckú armádu agentúra Reuters. Podľa súkromnej agentúry Dogan prišlo o život 15 kurdských povstalcov.

Turecké ozbrojené sily neuviedli, aké prípadné straty boli na ich strane. Predtým armádne zdroje oznámili, že zahájili v stredovýchodnej časti Turecka operáciu za účasti 8000 mužov podporovaných vrtuľníkmi. Podľa agentúry Dogan prebiehali boje v provincii Tunceli na juhovýchode krajiny viac než 500 kilometrov od hraníc s Irakom.

Ankara sa pod tlakom verejnosti pripravuje na prípadnú inváziu do severného Iraku, kde majú bojovníci z PKK základne. Kurdská strana, ktorá bojuje proti centrálnej tureckej vláde za samostatný štát Kurdov od roku 1984, za posledný mesiac pripravila o život vyše 40 osôb. Od roku 1984 zahynulo v bojoch celkom 37.000 ľudí.

Proti PKK protestovali v uplynulých dňoch v tureckých mestách desaťtisíce ľudí. Ďalšia protestná akcia na ktorej sa zúčastnilo tisíce vodičov, sa dnes konala v Istanbule na moste cez Bospor. Pri manifestácii v meste Kocaeli na severozápade Turecka dnes explózia ľahko zranila tri osoby. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú jasné, uviedol šéf miestnej polície Huseyin Namal, ktorého citovala agentúra Anadolu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy