Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Masové demonštrácie proti imigračnému zákonu
Zdielať na
Zahraničie

Masové demonštrácie proti imigračnému zákonu

Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus

Imigračný zákon, ktorý podľa očakávania parlament schváli na budúci týždeň, sa stretol s ostrou opozíciou ľavice, ale aj viacerých členov vládnucej pravice, náboženských predstaviteľov a aktivistov.

Niekoľko tisíc ľudí sa na rôznych miestach vo Francúzsku zúčastnilo v sobotu na protestoch proti návrhu zákona o povinných testoch DNA pre cudzincov, ktorí sa chcú presťahovať k svojim príbuzným žijúcim v krajine.

Organizátori účasť na demonštrácii v Paríži v rámci "národného dňa solidarity s cudzincami" odhadli na 3 tisíc, podľa polície počet účastníkov dosiahol 1500. Na protestoch v Bordeaux, Marseille, Toulouse, Štrasburgu, Nantes, Rennes a Dijone, ktoré zorganizovali aktivisti pre problematiku imigrácie, ľavicové skupiny a organizácie pre ľudské práva, sa zúčastnilo od 500 do zhruba tisíc ľudí.

Imigračný zákon, ktorý podľa očakávania parlament schváli na budúci týždeň, sa stretol s ostrou opozíciou ľavice, ale aj viacerých členov vládnucej pravice, náboženských predstaviteľov a aktivistov. Opatrenie má umožniť urýchlenie aplikačného procesu prípadných imigrantov dokázaním ich príbuzenského vzťahu s rodinnými členmi vo Francúzsku.

Podľa obhajcov návrhu testy vykonávajú aj v ďalších dvanástich členských štátoch Európskej únie. Oponenti však tvrdia, že zavedením zákona by vznikol nebezpečný precedens, ktorý by ako kritérium pre občianstvo určoval genetický vzťah.

Zdielať na

Najčítanejšie správy