Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obľúbenosť Georga Busha klesá
Zdielať na
Zahraničie

Obľúbenosť Georga Busha klesá

Zdroj: SITA/AP/Steven Senne

Rekordne nízke hodnotenie si v prieskume vyslúžil americký prezident aj samotný Kongres. Percento od septembra opäť katastrofálne kleslo.

Stále menej Američanov je spokojných s prezidentom Georgom Bushom, ktorého popularita klesla na rekordne nízku úroveň v ďalšom prieskume verejnej mienky.

Podľa dnes zverejneného prieskumu, ktorý pre agentúru Reuters pripravil Zogbyho inštitút, je s Bushovým pôsobením v Bielom dome spokojných len 24 percent Američanov.

Bush tak prekonal rekord v neobľube v prieskume zo septembra, kedy ho oceňovalo ešte 29 percent opýtaných. Tiež anketa inštitútu Ipsos a agentúry AP začiatkom októbra ukázala rekordnú nespokojnosť s Bushom, ktorého podporilo len 31 percent Američanov.

Podľa Zogbyho prieskumu je na tom ešte horšie demokratmi kontrolovaný Kongres, ktorý pozitívne hodnotí len 11 percent ľudí. Aj v tomto prípade ide o rekord.

V amerických prieskumoch si Kongres ale tradične vedie horšie než prezident. I tak "si však teraz Američania kladú otázku, nakoľko je táto vláda pre nich relevantná", povedal vedúci prieskumu John Zogby.

"Američania tvrdia, že chcú vidieť nejaké činy v oblasti zdravotnej starostlivosti, vzdelania, vojny a prisťahovalectva, ale nemyslia si, že sa ich dočkajú."

Katastrofálne hodnotenie prezidenta a Kongresu nasleduje po ďalšom mesiaci bezvýsledných jednaní o Iraku a po tom, čo Bush vetoval rozšírenie zdravotného poistenia chudobných detí.

Prieskum tiež ukázal klesajúcu dôveru v ekonomickú a zahraničnú politiku americkej vlády. Zahraničnú politiku pozitívne hodnotilo 18 percent opýtaných, zatiaľ čo pred mesiacom to bolo 24 percent. S ekonomickou politikou bolo tentokrát spokojných 16 percent, keď pred mesiacom to bolo ešte 30 percent Američanov.

Svoju osobnú finančnú situáciu však stále hodnotí ako dobrú či skvelú väčšina - 54 percent - Američanov. V septembri ich bolo 56 percent a v auguste 59 percent.

Zdielať na

Najčítanejšie správy