Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Líder Ruska je v Iráne po prvý raz po Stalinovi
Zdielať na
Zahraničie

Líder Ruska je v Iráne po prvý raz po Stalinovi

Zdroj: ČTK/AP/MIKHAIL KLIMENTYEV

Putin odmietol použiť vojenské sily v oblasti Kaspického mora. Do Teheránu prišiel aj napriek avizovanému atentátu.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v iránskom Teheráne odmietol použitie vojenskej sily v oblasti Kaspického mora. Vo svojom vystúpení na summite krajín tejto oblasti v podstate vyjadril, že je proti prípadnému vojenskému útoku na Irán kvôli jeho spornému jadrovému programu. Ruský prezident do krajiny pricestoval dnes ráno napriek hrozbám, že je na jeho osobu pripravovaný atentát.

"O použití sily v tomto regióne by sme ani nemali uvažovať," citovala Putina agentúra Reuters. Krajiny regiónu by ani nemali požičiavať svoje územia na začatie agresie proti svojím susedom, dodal ruský prezident podľa agentúry ITAR-TASS.

Najvyšší ruský predstaviteľ naviac podporil iránsku bezpečnostnú iniciatívu v regióne. "Nemôžem nespomenúť ruský návrh na vytvorenie spoločnej námornej skupiny operatívnej spolupráce Kasfor," dodal v tejto súvislosti.

V Teheráne sa dnes koná v poradí druhý summit krajín ležiacich na brehoch Kaspického mora, teda okrem Iránu a Ruska ešte Kazachstan, Turkmenistan a Azerbajdžan. Vedúci predstavitelia týchto krajín ale nehovoria len o bezpečnosti a energetike, významnou témou je napríklad rozdelenie kvót na lov jeseterov. Po rokovaní na summite sa Putin stretne s najvyššími iránskymi predstaviteľmi na dvojstranných rozhovoroch.

Táto oblasť bohatá na energetické suroviny je ale teraz nepokojná predovšetkým kvôli iránskemu jadrovému programu. Teherán ho síce označuje za mierový, ale západné krajiny sú znepokojené jeho možným vojenským využitím a tlačia na vládu v Teheráne, aby začala plniť rezolúciu OSN a ďalšie medzinárodné dohody.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes podľa ruskej agentúry RIA Novosti v Teheráne vyjadril presvedčenie, že celý problém sa podarí vyriešiť "veľmi skoro".

Rusko má v Iráne silné obchodné záujmy, práve ruskí odborníci pomáhajú Iráncom so stavbou jadrovej elektrárne v Búšehru. Rusko a tiež Čína preto voči Teheránu zaujímajú napríklad v Rade bezpečnosti OSN zmierlivejší postoj, než západné krajiny, a kladú dôraz na pokračovanie diskusie s iránskou vládou.

Putin je v Iráne na historicky prvej návšteve. Z ruských a sovietských vodcov bol v tejto ázijskej krajine len Josif Stalin, ktorý sa tu za druhej svetovej vojny zúčastnil Teheránskej konferencie spojeneckých mocností.

Zdielať na

Najčítanejšie správy